Доживљаји мачка Тоше у новом руху

Данко Кузмановић
Доживљаји мачка Тоше у новом руху

Бањалука - Вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске биће одиграна луткарска представа “Доживљаји мачка Тоше” у режији Александра Пејаковића.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић веома је задовољна због чињенице да је још једно дјело Бранка Ћопића, након представе “Орлови рано лете”, на сцени позоришта за дјецу.

- На нашу велику радост још један рукопис сјајне тачке наше књижевности је успјешно урађен - казала је Лабовићева.

Редитељ представе којом је и специјализовао луткарство Александар Пејаковић је рекао да му је Ћопић увијек први избор.

- Увијек навијам да Бранко Ћопић буде водећи писац на репертоарима и надам се да је и ово један од првих потеза да буде и у Дјечијем позоришту. Ја сам и прву професионалну представу у Народном позоришту Републике Српске радио по тексту Бранка Ћопића - рекао је Пејаковић.

Када је ријеч о самој представи, Пејаковић је истакао да је главна тема представе лијеност.

- Тема коју смо одлучили да узмемо и бавимо се њоме је лијеност. Она је од давнина позната као тема за позориште и ми смо покушали да, на неки начин, дјеци покажемо које то све несташлуке и они сами имају док одрастају - казао је Пејаковић.

Пејаковић је прије свега хтио домаће снаге у ансамблу представе. У њој играју Свјетлана Андрић, Ђурђа Вукашиновић, Драган Бањац, Жељко Милићевић и Анандо Ченић.

- Када је у питању избор сарадника наш задатак је био да то првенствено буду домаће снаге. Драго ми је што први пут сарађујем с младим особама, то су, прије свих, Анандо Ченић, који игра насловну улогу и Ана Васић, која је сјајан дизајнер и која је обогатила ову нашу представу - рекао је редитељ.

Задовољство је исказала и глумица Невенка Нена Родић, која је још 1974. године играла насловну улогу на сцени Дјечијег позоришта.

- Ја се радујем што се налазим у овој кући бајки, у кући дјечјег смијеха и љепоте. Овдје сам 40 година, играла сам са свим могућим врстама лутака и увијек говорим да је лутка дјетету цијели свијет, а исто тако мислим да је глума игра. Радујем се баш што ће Мачак Тошо осванути на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске, поново ће васкрснути - казала је Родићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана