Bajke začaranosti, sreće i tuge

Milanka Mitrić
Bajke začaranosti, sreće i tuge

Banjaluka - Četvrtog dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu odigrane su predstave teatara iz Burgasa, Luleburgaza i Banjaluke.

Predstava “Princeza Kre”, Državnog pozorišta iz Burgaza (Bugarska), odigrana je u dva jutarnja termina. Ova predstava je nastala po motivima hrvatske narodne bajke. Za režiju i dramatizaciju zaslužan je Slavko Malenov. Kako to često biva, u bajkama se pojavljuje začarano ljudsko biće pretvoreno u žabu. Varijacije ovog motiva prisutne su u skoro svakom folkloru. Klasična priča vodi do prekida začaranosti, te se iza žabe krije plemenito i lijepo stvorenje. Naravno, u predstavi su prisutne i brojne prepreke, koje princ prelazi da bi razbio čaroliju.

Glavne uloge u predstavi glumili su: Aleksandra Eneva, Nedelina Roselinova, Aleksandra Grančarova, Dijan Rusev, Aleks Ahmahjan i Delion Kjosev.

“Ružno pače” druga je predstava odigrana ovog dana. U pitanju je adaptacija dobro poznate bajke Hansa Kristijana Andersena, rediteljke Teodore Popove-Lazarove. Izveo ju je ansambl Kuće ručnih lutaka iz Luleburgaza (Turska). U ovom komadu igrali su: Mesut Ridvan-Sariodžlu, Devrim Elif-Varol i Bircan Sariodžlu.

- Ovo je priča o tome kako je sudbina iskušavala jedno ružno pače i kako je ono postalo divan, najljepši labud ikada viđen. Bajka je ispunjena tugom, snovima o boljem životu i malom dozom magije - objasnili su stvaraoci ove lutkarske predstave.

Tokom predstave najmlađi gledaoci su sa oduševljenjem pratili avanture i putovanje pačeta kroz različita godišnja doba. Inače, ova predstava je četvorodimenzionalna, te je prva lutkarska predstava takve vrste. Specijalni efekti stvorili su jedan zaista magičan svijet na sceni.

Gospodin Mert Demirao, ataše za kulturu i turizam Republike Turske, i njegov asistent Tarik Haskić u duhu dosadašnje uspješne saradnje posjetili su Dječije pozorište Republike Srpske i podržali učesnike iz Turske.

U pratećem programu festivala odigrana je poznata predstava “Nevid” teatra, u koprodukciji sa Gradskim pozorištem “Jazavac” iz Banjaluke, “Pustolovine Boleta Komete”. U pitanju je autorski projekat Marka Dukića koji je autor teksta, reditelj, autor i izvođač muzike, te animacija, ilustracija i dizajna.

U ovoj predstavi dječak Bole Kometa traga za svojim nestalim ocem, kojeg je otelo biće iz svemira Sum Sum. Tokom svog traganja putuje kroz pustinju, proživljava morsku oluju, te odlazi do krajnjih granica svemira, prolazeći kroz crvotočine do drugih planeta.

Lik Boleta Komete tumači Smiljana Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana