Ансамблу из Куле чак пет “Златних маски” “Фестивала фестивала”

Ратомир Мијановић
Ансамблу из Куле чак пет “Златних маски” “Фестивала фестивала”

Требиње - Представа “Родољупци” ансамбла Културног центра Кула апсолутни је побједник и најбоље остварење 61. “Фестивала фестивала”, који је одржан у Требињу.

Поред “Златне маске” за најбољу представу у цјелини, стручни жири фестивала у саставу  редитељ Јовица Павић, театролог Снежана Кутрички и глумац Небојша Кундачина, највећим признањем фестивала двоструко је наградио и Драгана Остојића за режију и рјешење сценског простора у остварењу ансамбла из Куле, те глумце овог ансамбла Зорана Радуловића за најбољу мушку улогу на фестивалу и Страхињу Шћекића за најбољу мушку епизодну улогу.

Зоран Радуловић, добитник “Златне маске” за најбољу мушку улогу у представи “Родољупци”, каже да је почаствован сваки глумац који се пласира да дође на овај фестивал.

- Посебно сам срећан кад ми један овакав жири да награду, комплимент и награди ме “Златном маском”. Сви глумци аматери и професионалци раде најбоље што могу, а срећа дође на крају кад неко препозна ваш рад, труд и потврди да је то било добро - казао је Радуловић.

Драган Остојић, редитељ представе “Родољупци” и добитник награда за сценографију и режију, каже да није лако играти “Родољупце”.

- Мислим да смо направили једну добру равнотежу, да је то права комедија. Људи су то прихватили и хвала онима који су оцијенили да то вриједи - рекао је Остојић.

Представа “Родољупци” проглашена је најбољом на фестивалу и по оцјени жирија публике.

Двије “Златне маске” остале су домаћину - Милици Јеремић за костимографију и Божидару Бобу Вучуру за ауторску музику у представи “Слуге” Градског позоришта Требиње.

“Златна маска” за најбоље одигран женски лик на фестивалу додијељена је Александру Саши Стошићу из представе “Кокошка” Градског позоришта Смедеревска Паланка, а за најбољу женску епизодну улогу Сањи Ћировић, глумици Бјелопољског позоришта у представи “Мировна мисија”.

За најбољу колективну игру “Златном маском” награђен је ансамбл “Каотис театралис” Луденс театра из Копривнице за представу “Испод површине”.

Дипломе 61. “Фестивала фестивала” додијељене су Каменку Бертићу и Браниславу Унгиновићу за партнерску игру у представи “Родољупци” Културног центра Кула, Позоришту младих Тузле за ангажован приступ проблемима младих у транзицији у представи “Хоћу кући”, те Миховилу Малочи за ауторски сонг, а Петри Балији и Ивану Ковачићу за сценски покрет у представи “Испод површине” ансамбла из Копривнице.

  • Били смо свједоци ових седам дана остварењима која су се кретала од захтјевних задатака и креација зрелих позоришних ансамбала до домишљатих позоришним језиком испричаних прича, које су својствене енергији и полету младости. Тај спој или тај дијапазон - овај фестивал је чинио узбудљивим, живим, поштеним и занимљивим - поручио је на свечаности додјеле признања најбољима предсједник овогодишњег жирија фестивала Јовица Павић.

Пратећи програм завршне вечери

Прије проглашења најбољих и свечаног затварања, у оквиру пратећег програма у Галерији Културног центра Требиње отворена је изложба фотографија “Фестивал у објективу”, коју су припремили чланови Фото-кино клуба Требиње, а фестивалска публика имала је прилику да погледа и монодраму “Бог те мазо”, рађену по мотивима Бранка Ћопића, у извођењу глумца Шабачког позоришта Зорана Карајића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана