22. Театар фест “Петар Кочић”: Скидање окова норми кроз комедију и стихове

Миланка Митрић
22. Театар фест “Петар Кочић”: Скидање окова норми кроз комедију и стихове

Бањалука - Питање односа према жени, кроћење духа, кроћење страсти, окивање жене у ланце правила, у плетење, у вез, у блиједо гледање у празне зидове, окивање у карике које друштво тражи, окивање у послушност и вијековима старе норме понашања које треба да има жена.

Све то, кроз стихове и комедију, проблематизовано је и приказано у новој представи Народног позоришта Републике Српске “Школа за жене”, у режији Ђурђе Тешић, а по дјелу великог Жана Батиста Поклена Молијера.

Премијерним извођењем овог комада на великој сцени Народног позоришта РС отворен је 22. Театар фест “Петар Кочић”.

Класично дјело, једно од најмање извођених Молијерових комада, поставља у фокус један непревазиђен и још недовољно ријешен проблем односа према жени, који се вијековима уназад, судећи по свијету, није баш помјерио, што доказује потребу овог комада данас, овдје и сада. А будући да то публика често одлично прихвати, понекад је приказ великих проблема у облику комедије најбољи начин да се можда у некоме нешто и помјери или промијени.

- Кроз изузетно комичарски избрушено написан лик Арнолфа представљамо човека који је био спреман да једно дете, девојчицу од четири године, коју је изабрао за будућу супругу, а веома материјално угрожену, пошаље у строге и заглупљујуће услове васпитања у манастир - не би ли је, како сам каже, учинио “до крајности глупом”. Арнолф жели да победи свој урођени страх од пораза проузрокованог тзв. женским лукавствима. Кроз његове намере и његову радњу приказали смо сву комедију и апсурд ниже природе једног сујетног мушкарца и породичног тиранина - навела је о комаду режисерка Ђурђа Тешић.

Ликове у овом комаду на сцени, уз фантастичне костиме, оживјели су Жељко Стјепановић (Арнолф), Ања Илић (Ањеса), Бојан Колопић (Хорације), Данило Керкез (Ален), Драгана Марић (Жоржета), Горан Јокић (Хризалд) и Ђорђе Марковић (Оронт).

У програму свечаног отварања овогодишњег фестивала учествовали су и глумци Гордана Милиновић и Бошко Ђурђевић, који су публику подсјетили на Петра Кочића и Бранислава Нушића.

Друго вече је предвиђено за отварање Међународног фестивала монодраме младог глумца и монодраму Кристине Шиканић “Ја Исадора” те за гостовање представе “Малограђани” Драмског театра на Васиљевском.

Данас на програму

 

17.30 - промоција часописа “Агон”

 

18.30 - “Има нека тајна веза”, монодрама Милана Димића (сцена “Петар Кочић”)

 

20.00 - “Расло ми је бадем дрво”, Београдско драмско позориште (велика сцена)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана