21. Театар фест “Петар Кочић”: Представе критика свијета у коме живимо

Данко Кузмановић
21. Театар фест “Петар Кочић”: Представе критика свијета у коме живимо

Бањалука - Одигране су још двије такмичарске представе овогодишњег 21. Театар феста “Петар Кочић” - представа “Двеста” Књажевско-српског театра, аутора Петра Михајловића, а у режији Јовице Павића и “Корешподенција” Звездара театра која је рађена по тексту Борислава Пекића, а под редитељском палицом Горчина Стојановића.

Књажевско-српски театар из Крагујевца је фестивалској публици поручио да су “гледали историју своје будућности”.

Наиме, ријеч је о ансамбл представи у којој се појављује велики број глумаца и статиста. Састављена је од пет прича које дјелују као пет одвојених представа.

Радња је смештена у Крагујевац, али са универзалним темама представа указује на многе поремећаје друштва, истакла је глумица Исидора Рајковић.

- Осим у неколико сегмената, и не зна се да је то наша средина. Генерално, то је прича о надолазећем систему, о једном духу времена, модерног времена које меље овај свет и све нас, а ово је за мене упозоравајућа прича о нама. Универзална је - објаснила је Рајковићева.  

Пету такмичарску представу, “Корешподенција” по тексту великог Борислава Пекића, за коју је драматизацију урадио Борислав Михајловић Михиз, а режију Горчин Стојановић, изванредно је примила фестивалска публика, која је громогласним аплаузом наградила глумце Бранислава Лечића, Аницу Добру, Славка Штимца, Јоакима Тасића, Јелену Ступљанин и Бранка Видаковића.

Изванредан текст о ванвременској и препознатљивој теми очувања породице, сјајне глумачке креације, интересантна редитељска рјешења учинили су да представа од два часа све вријеме држи пажњу публике и изазива код ње најискреније реакције.

Ова представа је глумцима била посебан изазов, али и одговорност, рекла је Аница Добра.

- Свако време има своје задатке и разлоге зашто би се нека представа радила. Пошто смо ми сви овде професионалци, то није постојало. Некаква последња временска дистанца од последњег играња представе “Корешподенција” у “Атељеу 212” била је довољно дуга да смо могли да помислимо да имамо нешто ново да кажемо и да на другачији начин испричамо ову представу. Без обзира на све ово, ја сам ипак назвала Миру Бањац за сваки случај да тражим од ње благослов. Она, онако велика каква јесте, не само да је исхвалила пројекат што се опет ради, похвалила поделу, него нам је била на премијери, гледала је још покоју представу. Кад је неко толико добронамеран и толико знатан, онда то не пада тешко - казала је Аница Добра.

Представа као критика

- Када се осврнемо уназад, не могу а да не кажем да је култура некад била битна. Сад ово што нам се дешава је превршило сваку меру. Ми радимо донкихотовски посао. Зато је ова наша представа и актуелна, у целој причи се говори о кризи вредности. Могуће да је пре било више слободе и да су се уметници довијали да неке забране заобилазе, да су били креативнији. Данас нема критике. Ова представа је критика и то жешћа. Мени је задовољство што сам играо у овој представи - рекао је глумац Иван Видосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана