Vesna Pisarović: Stara muzika u novom ruhu

Milanka Mitrić
Vesna Pisarović: Stara muzika u novom ruhu

Banjaluka - U koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u nedjelju, 1. jula, u 20 časova održaće se koncert “Naša velika eks-ju pjesmarica”, na kojem će nastupiti Vesna Pisarović i džez trio. Sastav čine: Zeno de Rosi (bubanj), Đorđo Pakoring (klavir) i Romano Todesko (kontrabas).

Vesnu Pisarović pamtimo kao pop pjevačicu, ali njen muzički zaokret u posljednjoj deceniji odveo ju je u neki drugi muzički pravac. Stvarala je pop pjesme sve dok se nije susrela sa muzikom Pitera Brocmana koja ju je usmjerila na zaista interesantne i hrabre puteve svijeta džeza. “Naša velika pjesmarica” (The Great Yugoslav songbook) plod je jednog velikog zaokreta, ali i intimni osvrt na sopstveno pop iskustvo. Uz ironičnu referencu na Veliku američku pjesmaricu, ovaj nam album pruža sasvim originalan osvrt na eks-ju muzičku scenu od 50-ih do 70-ih godina, ne uz nostalgičnu čežnju, već uz pokušaj kreativnog odnosa prema prošlosti. Promjena muzičkog izraza nastala je iz višegodišnjeg muzičkog usavršavanja u Holandiji, na Konzervatorijumu u Hagu, a nakon toga i u Londonu i Berlinu. Novostvoreni pravac i saradnja sa mnogim kvalitetnim muzičarima stvorili su i album “Naša velika pjesmarica”. Pisarovićeva je u album utkala i uklopila različite izraze sopstvenog doživljaja muzike. Osvrnemo li se na ovaj njen muzički prvenac, otkrićemo balade u big-bend aranžmanima i jednostavne evrovizijske hitove, francuske šansone i italijanske šlagere u prepjevima, tvist melodije i pastoralne rok scene, sfing muziku i neizostavne južnoameričke ritmove Mediterana. Vesna Pisarović i njeni muzički saradnici su sve to pretvorili u nešto novo i drugačije. Njen jedinstveni glas i muzičko umijeće ovdje dolaze do punog izražaja uz dijalog s nekim od pridruženih slavnih svjetskih džez imena, kao što su Greg Koen (proslavljen po saradnji s Tomom Vejtsom, Bobom Dilanom, Džonom Zornom i Luom Ridom), Kris Abrams i Toni Bak (ili dvije trećine australijskog eksperimentalnog trija “Neks”), ali i Frančesko Biđoni i Gerhard Gešlosl, te austrijski eksperimentalni muzičar Diter Kovačić. Kao rezultat svega toga, nastala je jedna “Pjesmarica” sačinjena od “nemogućih” standarda i svima dobro poznatih melodija “Indeksa”, Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Dalibora Bruna, Beti Jurković, Bisere Veletanlić, kao i mnogih drugih. Navedene pjesme nisu više u domenu zabavne muzike, već su osnove i predlošci za džez improvizaciju i eksperimente: za poigravanje formom i melodijom, na razmeđi između autentičnog i novostvorenog.

“Naša velika pjesmarica” objavljena je prošle godine kod avangardnog berlinskog džez izdavača “Džezverkštat”, a ove godine objavljena je i u izdanju PDV Rekordsa.

Umjesto biografije

Vesna Pisarović rođena je 9. aprila 1978. godine u Brčkom.  Odrasla je u Požegi u Hrvatskoj. Svirala je flautu i učestvovala na mnogim festivalima. Godine 2002. predstavljala je Hrvatsku na “Evrosongu”.

Objavila je nekoliko albuma: “Da znaš” (2000), “Za tebe stvorena” (2001), “Kao da je vrijeme” (2001), “Pjesma mi je sve” (2003), “V. Peti” (2005) i “Naša velika pjesmarica” (2016). Ove godine je nominovana za muzičku nagradu “Porin” za album “Naša velika pjesmarica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana