Весна Писаровић: Стара музика у новом руху

Миланка Митрић
Весна Писаровић: Стара музика у новом руху

Бањалука - У концертној дворани Банског двора Културног центра у недјељу, 1. јула, у 20 часова одржаће се концерт “Наша велика екс-ју пјесмарица”, на којем ће наступити Весна Писаровић и џез трио. Састав чине: Зено де Роси (бубањ), Ђорђо Пакоринг (клавир) и Романо Тодеско (контрабас).

Весну Писаровић памтимо као поп пјевачицу, али њен музички заокрет у посљедњој деценији одвео ју је у неки други музички правац. Стварала је поп пјесме све док се није сусрела са музиком Питера Броцмана која ју је усмјерила на заиста интересантне и храбре путеве свијета џеза. “Наша велика пјесмарица” (The Great Yugoslav songbook) плод је једног великог заокрета, али и интимни осврт на сопствено поп искуство. Уз ироничну референцу на Велику америчку пјесмарицу, овај нам албум пружа сасвим оригиналан осврт на екс-ју музичку сцену од 50-их до 70-их година, не уз носталгичну чежњу, већ уз покушај креативног односа према прошлости. Промјена музичког израза настала је из вишегодишњег музичког усавршавања у Холандији, на Конзерваторијуму у Хагу, а након тога и у Лондону и Берлину. Новостворени правац и сарадња са многим квалитетним музичарима створили су и албум “Наша велика пјесмарица”. Писаровићева је у албум уткала и уклопила различите изразе сопственог доживљаја музике. Осврнемо ли се на овај њен музички првенац, открићемо баладе у биг-бенд аранжманима и једноставне евровизијске хитове, француске шансоне и италијанске шлагере у препјевима, твист мелодије и пасторалне рок сцене, сфинг музику и неизоставне јужноамеричке ритмове Медитерана. Весна Писаровић и њени музички сарадници су све то претворили у нешто ново и другачије. Њен јединствени глас и музичко умијеће овдје долазе до пуног изражаја уз дијалог с неким од придружених славних свјетских џез имена, као што су Грег Коен (прослављен по сарадњи с Томом Вејтсом, Бобом Диланом, Џоном Зорном и Луом Ридом), Крис Абрамс и Тони Бак (или двије трећине аустралијског експерименталног трија “Некс”), али и Франческо Биђони и Герхард Гешлосл, те аустријски експериментални музичар Дитер Ковачић. Као резултат свега тога, настала је једна “Пјесмарица” сачињена од “немогућих” стандарда и свима добро познатих мелодија “Индекса”, Арсена Дедића, Терезе Кесовије, Далибора Бруна, Бети Јурковић, Бисере Велетанлић, као и многих других. Наведене пјесме нису више у домену забавне музике, већ су основе и предлошци за џез импровизацију и експерименте: за поигравање формом и мелодијом, на размеђи између аутентичног и новоствореног.

“Наша велика пјесмарица” објављена је прошле године код авангардног берлинског џез издавача “Џезверкштат”, а ове године објављена је и у издању ПДВ Рекордса.

Умјесто биографије

Весна Писаровић рођена је 9. априла 1978. године у Брчком.  Одрасла је у Пожеги у Хрватској. Свирала је флауту и учествовала на многим фестивалима. Године 2002. представљала је Хрватску на “Евросонгу”.

Објавила је неколико албума: “Да знаш” (2000), “За тебе створена” (2001), “Као да је вријеме” (2001), “Пјесма ми је све” (2003), “В. Пети” (2005) и “Наша велика пјесмарица” (2016). Ове године је номинована за музичку награду “Порин” за албум “Наша велика пјесмарица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана