Величанствено путовање етно-џез свијетом у Банском двору у Бањалуци

Александра Маџар
Величанствено путовање етно-џез свијетом у Банском двору у Бањалуци

Бањалука - Често у новинским извјештајима описи попут величанствено, прелијепо, јединствено, незаборавно звуче као офуцане фразе, али понекад заиста не постоје друге ријечи којима бисмо описали неки догађај.

Један такав је и концерт познатог београдског џез саксофонисте, композитора и аранжера Јована Маљоковића и његовог "Балкан салса бенда", одржан протеклог викенда у Банском двору Културном центру, на велику радост и задовољство публике, али и музичара који нису крили узбуђење што су осјетили да су својим композицијама дошли до срца публике. Концерт је дио званичног програма обиљежавања Дана града Бањалука и манифестације "Прољеће у Бањалуци" и још један догађај који подсјећа на нову енергију Банског двора.

Маљоковић је са својим оркестром наступао на свим домаћим и бројним фестивалима у Европи, стигли су чак и до Кубе, а посебно је срећан што је пред бањалучком публиком поново послије више од осам година.

Баш као и већини музичара, сала Банског двора им је предивна. Свирали су доста нових композиција са претпосљедњег албума "Врелина", али и са посљедњег, који је изашао прије два мјесеца, "Душа танана", на којем су гости били младе снаге Никола Роквић и Душан Свилар, као и стари ас Неша Галија.

Један од најплоднијих џез музичара објашњава да је етно-џез албум  "Душа танана" прожет осјећањима душе српске, балканске, коју он описује као фину, танану.

Послије концерта говорио је и о свом животном и музичком искуству. Он и његов бенд представљали су Србију на бројним европским џез фестивалима. Издвајају се наступи на Роттњеил Јазз Фестивал-у (Њемачка), фестивалима култура у Бечу и Луксембургу, Фестивалу Дјанго Рајнхарт (Реинхардт) крај Париза и, наравно, на престижном Монтреуџ Јазз Фестивалу (Швајцарска), гдје је око 2000 људи крај концерта дочекало на ногама. Године 2004. су, музички, представљали СЦГ на Олимпијским играма у Атини.

- Када годинама путујете по свету, у вама се сакупи много животног и музичког искуства и много музике. Имао сам срећу да у младости упознам најбоље београдске џез музичаре и од њих сам учио. Свирао сам на много фестивала по Европи и, захваљујући Лали Ковачеву, који је имао један успешан бенд, стекао сам много искуства - прича Маљоковић, који свира препознатљиву музику.

Кад се сакупи толико музике у глави, можете, објашњава он, да полако слажете неке периоде, један по један.

- Доста сам радио и етно музику јер мислим да је веома битно да се наша музика чује, а посебно када свирате у иностранству, морате бити оригинални. Волим да свирам и фанк, а морам да признам да сам заљубљен у соул музику зато што сам то годинама свирао са најбољим музичарима. У суштини, уживам, имам одличан оркестар, лепо се слажемо и свирамо, а нема ништа лепше него имати такву екипу - истиче Маљоковић и признаје да им је контакт са публиком јако важан.

Чланови  његовог  "Балкан салса бенда" су Немања Бановић, труба, Горан Потић, гитара, Цвијетин Трифковић, бас гитара, Миодраг Маљоковић, бубњеви, Анђелка Симић, вокал, и Душан Сарић, клавијатуре.

Младим људима који се баве музиком савјетује да прикупљају искуство, да би касније могли да се баве оним што воле, баш као што је и он урадио.

 - Цели живот сам имао срећу да свирам ону музику коју желим. Никад се нисам поводио за неким стиловима који су тренутно били модерни. У срцу сам остао џез музичар, а нормално је да се џез музика развија и увек је под утицајем разних стилова музике. А морам вам рећи да, као што су Кубанци успели да се пробију и да се тај латински џез свира свуда по свету, тако и наша балканска музика сада успева да осваја свет. У Њујорку многе групе свирају балканску музику - наглашава он.

Музика је за њега  нешто префињено, може да обликује парове људе који могу да осјете неке дубоке емоције.

Ваљевски џез фестивал

Маљоковић је један од оснивача Ваљевског џез фестивала. Овај фестивал траје већ двадесет пет година и једини је у Србији који окупља искључиво домаће џез музичаре. Свирао је на бројним албумима познатих домаћих поп и рок извођача. Оливер Мандић, Здравко Чолић, "Бијело дугме", "Вампири", "Пилоти"… само су неки од њих. Четири године био је солиста у оркестру Горана Бреговића, са којим је наступао на најзначајнијим европским сценама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана