Успјешан концерт Албине Смајловић: Гласом показала свијет скривен у нотама Вердија, Пучинија, Шуберта

Александра Маџар
Успјешан концерт Албине Смајловић: Гласом показала свијет скривен у нотама Вердија, Пучинија, Шуберта

Бањалука - Оперска пјевачица, сопран Албина Смајловић из Бањалуке, има публику која је воли и подржава, што је још једном доказано, аплаузима поштовања, на њеном солистичком концерту у Банском двору Културном центру.

Као и обично, Смајловићева их ни у сриједу увече није разочарала, а својим прекрасним гласовом увела је у невјероватан свијет сакривен у нотама Чајаковског, Шуберта, Шумана, Христића, Големовића, Вердија, Пучинија и бирајући композиције које ће извести, поставила пред себе велике изазове.

Раскошан глас Смајловићеве, на клавиру је пратила Дуња Јанковић, а гости на концерту биле су оперске пјевачице, мецосопран Борјана Микавица и сопран Ивана Милинчић.

Реакцијама публике сам презадовољна, нисам очекивала овакве реакције, јер увијек постоји страх да нећу урадити све онако како сам замислила - казала је Смајловићева.

Посљедњи концерт у родном граду, Албина је одржала прије двије године, а овај пут жељела је да отпјева неке нове арије, а арија из Вердијеве опере “Аида” за њу је био, како каже највећи залогај.

Лијеп утисак на публику оставиле су и Албинине колегинице, оперске пјевачице.

Моје колегинице су бриљирале. Није уопште једноставно позвати тако добре оперске пјевачице на свој концерт, зато што пријети опасност да те засјене - кроз смијех је рекла Смајловићева.

Срећна је што публика увијек долази на њене концерте, али није сигурна да то нешто значи у вези са питањем стварања оперске сцене код нас.

Публике ће увијек бити, проблем су људи који одлучују  - казала је Албина.

Ипак, није о томе овај пут жељела много да говори, било је и љепших тема.

Ових дана, Албина је у припремама за путовање у Италију на мастерклас.

Завршни концерт тог мастекласа уједно је и нека врста такмичења гдје ће они да изаберу троје, којима ће или бити додијељене неке стипендије или ће бити пружена шанса за неки ангажман - прича Албина.

Константно усавршавање

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је код тенора Драгослава Илића, а тренутно се усавршава код тенора Стојана С. Ганчева. Похађала је 2016. године похађала мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранисткиње Џенифер Лармур, у организацији београдске “Оперосе”, а октобра исте године похађала мастерклас у Луксембургу, такође код поменуте мецосопранисткиње Лармур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана