Studenti muzicirali na klaviru Vlade Miloševića

Danko Kuzmanović
Studenti muzicirali na klaviru Vlade Miloševića

Banjaluka - Svake godine se trudimo da promovišemo mlade kompozitore, tako da smo i ove priredili koncert na kojem predstavljamo kompozicije studenata kompozicije.

Rekao je ovo banjalučki kompozitor i asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci David Mastikosa nakon koncerta kompozitora savremene muzike u Muzeju Republike Srpske.

Na koncertu su izvedene kompozicije studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci - Stefana Dende, Sergeja Vanjina, Hajrudina Muhića, kao i Davida Mastikose.

Koncert je otvoren kompozicijom Vlade Miloševića “Zapjevala bulbul ptica” na njegovom klaviru.

Mastikosa je rekao da su ove godine udružili snage sa Udruženjem književnika RS.

- Ova manifestacija je važna jer mnogi kompozitori prvi put čuju svoje kompozicije, baš u okviru “Dana Vlade S. Miloševića”. Imamo mnogo premijera. Neke kompozicije na repertoaru je publika već imala priliku da čuje. Interesantno je da su kompozitori ove godine pokušali da ozvuče tekstove banjalučkih pisaca u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske. Hajrudin Muhić je iskomponovao kompozicije za pjesme Predraga Bjeloševića - rekao je Mastikosa.

Banjalučka pijanistkinja i studentkinja Akademije umjetnosti Lejla Handukić je izvela tri stava “Svite za klavir broj 1” Stefana Dende.

- Čast mi je i zadovoljstvo da imamo priliku da izvodimo kompozicije savremenih kompozitora, pogotovo kolega sa kojima studiramo, upravo zbog toga što možemo da se konsultujemo sa njima, primamo sugestije, što je za izvođače jako dobro. Ovo veče je bitno i njima i nama, naročito zato što imamo priliku da publici predstavimo nešto novo, izvedemo nešto premijerno i izazovemo različita osjećanja, što je naravno i cilj, kako kompozitora iz prošlih vremena čija djela se izvode u cijelom svijetu tako i modernih kompozitora - Istakla je Handukićeva.

Kako je kazala Handukićeva, treba približiti publici rad Vlade Miloševića.

- Za “Dane Vlade S. Miloševića” mogu reći da su jako važni, kako za nas muzičare tako i za publiku, s obzirom na to da je to naš kompozitor i da treba da idemo ka tome da njegove kompozicije, muziku, naročito duhovnu, približimo što više narodu, da bismo počeli što više da cijenimo svoje. Ove godine je posjećenost jako dobra. Kroz tu posjećenost i možemo da zaključimo da idemo ka nekom usponu. Svakako će biti još koncerata, nastupa u narednih nekoliko dana, jer smo pripremili zanimljiv i ispunjen program, pa se nadamo da će se publika odazvati u što većem broju i zajedno sa nama učestvovati u stvaranju nove, kao i očuvanju već stvorene umjetnosti - kazala je Lejla Handukić.

U okviru “Dana Vlade S. Miloševića” u petak u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra održan je koncert “Tradicija na (s)ceni: Po zapisima melografa XX vijeka”. Učestvovali su studenti smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Večeras na programu

- “Veče Vlade S. Miloševića: Vlado S. Milošević i srpska pravoslavna muzika” u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra od 18 časova

- Koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića “Balkan Madness BH edition” u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra od 20 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana