Srebrna medalja za “Banjalučanke” u Peruđi

Danko Kuzmanović
Srebrna medalja za “Banjalučanke” u Peruđi

Peruđa - Kad god Ženski kamerni hor “Banjalučanke” otputuje na neko takmičenje, bilo gdje u svijetu u Banjaluku se vrati sa vrijednom nagradom. Ovaj put srebrna medalja u kategoriji tradicionalne muzike stigla je iz italijanskog grada Peruđa gdje je od 1. do 5. maja održano Internacionalno horsko takmičenje “Voince for peace” u organizaciji Svjetske horske asocijacije “INTERKULTUR – Musica Mundi”.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 20 horova iz 11 zemalja svijeta.

Sve horove ocjenjivao je internacionalni stručni žiri sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Italije, Poljske i Letonije.

- Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni a posebno imajući u vidu činjenicu da je je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Peruđi predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i svojevrsnu pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu koncertno-takmičarsku sezonu hora – ponosan je Matović.

Zahvaljujući, kako kaže, dosadašnjim rezultatima i prije svega osvajanju olimpijske zlatne medalje na prethodnoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”  direktno se kvalifikovao za učešće na narednoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja će se početkom jula 2020. godine održati u Belgiji. 

- Iz tog razloga sva takmičenja i nastupi hora u ovoj godini su u funkciji podizanja interpretativnog nivoa izvođenja i što kvalitetnije pripreme za predstojeću horsku Olimpijadu koja za sve nas u horskom svijetu  predstavlja “izazov svih izazova” jer je riječ o najznačajnijem i najvećem planetarnom horskom takmičenju – naglasio je Matović.

Nakon takmičenja u Peruđi, “Banjalučanke” nastavljaju sa pripremama velikog gala koncerta ansambla koji će se povodom Svjetskog dana muzike održati 21. juna na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

U prethodnih  deset  godina  hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dok najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske  zlatne medalje na  Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” je uvršten na zvaničnu Rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije  ““INTERKULTUR – Musica Mundi” – “Top 50 Chamber Choirs & Vocal ensembles”.

Podrška

Učešće Ženskog kamenog hora “Banjalučanke” na internacionalnom horskom takmičenju u Peruđi realizovano je prvenstveno zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju kabineta predsjednika Republike Srpske koji je generalni pokrovitelj ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora, te podršci pokrovitelja grada Banjaluka i drugih brojnih prijatelja ansambla, bez kojih ne bismo uspjeli u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana