“Србадија” отворила “Мајске музичке свечаности”

Љиљана Алексић
“Србадија” отворила “Мајске музичке свечаности”

Бијељина - Концертом мјешовитог и дјечијег хора “Србадија” у Центру за културу “Семберија” у Бијељини свечано је отворен 18. хорски фестивал “Мајске музичке свечаности”.

Петодневни фестивал окупиће 38 пјевачких и инструменталних ансамбала из Србије, Словеније и Босне и Херцеговине.

Истовремено  хор “Србадија” обиљежава и 120 година постојања и рада.

- Након 27 година проведених на челу овог прослављеног хора,  могу да кажем  да је он константно у успону. Снага “Србадије” долази и из наступа сваке недјеље у протеклих 27 година на литургијама. Освојили смо бројне свјетске награде, а наше награде су и свако крштење или вјенчање на којем смо пјевали, свака химна коју смо извели, као и дјеца која с нама расту од дјечијег до великог хора и до међународне славе,  рекла је диригент хора Десанка Тракиловић.

Диригент Дјечијег хора “Србадија” Јелена Милићевић-Тракиловић рекла је да су из овог хора потекли чланови Великог мјешовитог хора и да то показује посвећеност и квалитет рада и његовања гласа у узрасту од четири до 12 година.

- Сваке године уведемо и неку новину на нашем фестивалу. Презадовољни смо што смо увели и категорију соло пјевача. Већ пет година имамо ту категорију, гдје се такмиче млади соло пјевачи из наше земље као и региона. Ове године предсједник жирија биће чувени сопран из Београда, Маја Мијатовић - рекла је Милићевић-Тракиловић.

Такмичења ће бити одржана у категоријама мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, православна духовна музика, женски хорови, дјечији хорови, ансамбли са традиционалном музиком и вокално-инструментални ансамбли.

- Послије проглашења резултата првог такмичарског дана очекује нас концерт умјетничког ансамбла “Бинички” из Београда и мјешовитог хора Војске Србије, који ће наступити заједно са полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова РС и хором “Србадија” - навео је портпарол фестивала Стеван Чукић.

У оквиру фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача, као и неколико ревијалних концерата, а хорови ће наступати у Центру за културу, Музеју Семберије и у Цркви Светог Ђорђа.

- У ревијалном дијелу фестивала биће одржана три концерта,  Дјечијег хора “Србадија”, фолклорних ансамбала Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) “Просвјета” Брчко и СПКД-а “Просвјета” Лопаре - објаснио је Чукић.

“Мајске музичке свечаности” су у протеклих 17 година окупиле више од 500 хорова и 25.000 хорских пјевача из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Украјине, Аустрије, Њемачке, Грчке, Мађарске, Републике Српске и Федерације БиХ. Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и Културе РС и Град Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана