Шести Бољшој фестивал од 14. до 17. јула на Мећавнику

B92
Шести Бољшој фестивал од 14. до 17. јула на Мећавнику

Шести фестивал руске музике „Бољшој” уз подршку компаније „Гаспром њефт” одржаће се од 14. до 17. јула на Мећавнику.

Фестивал руске музике „Бољшој” је заједнички пројекат познатог српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт”.


Главна идеја фестивала је да се подрже таленти из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске као и из региона Русије. Током четири дана млади музичари ће се такмичити у вештини извођења руске класичне музике у две категоријама од двије старосне категорије од 13 - 17 година и од 18 – 25 година, за главну награду фестивала Златну матрјошку. Извођаче ће оцијењивати угледни жири: предсједник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета Источно Сарајево, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Мајсторске курсеве младим талентима одржаће познати музичари који су гости фестивала, док ће пијаниста Денис Мацуев одржати јавни час свим заинтересованим музичарима.

По традицији културни програм фестивала „Бољшој” обиљежиће наступи звијезда свјетског нивоа. Специјални гости фестивала 2018. године биће виолинисти Немања Радуловић, Јулијан Рахлин и Роман Симович и прослављени пијаниста кога називају насљедником чувеног Хоровица, Денис Мацујев.

Програм шестог фестивала „Бољшој” биће испуњен првокласном музиком од раног јутра до касне вечери. Као допуна такмичарском програму и вечерњим наступима солиста, као специјални гости фестивала наступиће Камерни оркестар школе музичких талената из Ћуприје у част обиљежавања јубилеја, 50 година од оснивања ове јединствене школе, затим Квинтет Симфонијског оркестра „Бољшој”, као и амерички гитариста Гери Лукас који ће јединственим музичким стилом озвучити неми филм „Шаховска грозница” Всеволода Пудовкина.

Симфонијски оркестар „Бољшој” наступиће под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Као посебно изненађење за учеснике и посетиоце фестивала на Мећавнику, посљедње вечери фестивала 17. јула, биће одржан концерт групе „Леб и сол”.

„Ми смо се потрудили да једно брдо добије најбоље музичаре свијета и да медвједи, вукови и лисице чују најбољу музику. Постоји та стална идеја да се манифестације одржавају на трговима и у великим градовима и та илузије је несношљива јер ја мислим да се 60-70% одсто живота данашњег човјека претворио у фикцију. Да ли се један диван догађај догодио испред 300 или 300.000 људи, потпуно је свеједно. Ово што ће чути људи, али и медвједи на Мећавнику, представља један корак ка хуманости, очувању животне средине и одрживог живота”, изјавио је Емир Кустурица најављујући шести Бољшој фестивал.

„Фестивал „Бољшој” је прошле године прославио пет година постојања и ево шесту годину заредом, фествал се не зауставља, већ управо супротно – постаје још већи и занимљиивији. То је данас један од најважнијих догађаја у културном животу Србије. Ријеч је о заједничком пројекту српског режисера Емира Кустурице и компаније „Газпромњефт”. Основна идеја фестивала је подршка младим таленатима из музичких школа и академија. У 2103. години то су били музичари из Србије и Републике Српске који тек почињу, а у 2015. долазе и млади музичари из Русије, да бии се 2018. године број руских представника повећао са 7 на 27 учесника. У такмичарском програму чествују млади са територије Русије гдје компанија има дјелатност, из Јамала, Њењецкова и Ханти Мансијске области, затим из Тјуменске, Омске, Томске и Оренбурске области, као и из Москве. Ова подршка „Газпромњефта” није изненађење ни за кога у Србији. Ријеч је о компанији која је један од највећих страних инвеститора у Србији и која посебну пажњу поклања подршци социјалним пројектима у земљи, пројектима који су важни и за Србију и за Русију. Навешћу само неке од њих – обнова руског Некропоља у Београду, затим помоћ у санирању штете од поплава 2014, подршка у мозаичном осликавању куполе Храма Светог Саве и наравно – подршка фестивалу руске музике „Бољшој” на Мећавнику. Посебно смо срећни што „Бољшој” представља јединствену платформу на којој се хармонично преплићу различити музички стилови, на којој можете, на истој сцени, лако упознати Валерија Гергиева и Дениса Мацујева. На истој тој сцени су веома млади извођачи и мајстори, и сви комуницирају са свима. И то је та посебна енергија „Бољшој”фестивала, фестивала који доприноси креативном развоју младих музичких талената Србије и Русије. Главни симбол фестивала је Матрјошка направљена у бојама руске и српске националне заставе, и представља симбол пријатељства и уједињења два народа – руског и српског”, изјавила је Сања Лубардић, представница компаније „Гаспром њефт”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана