Санда Додик, декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, за “Глас Српске”: Владо Милошевић задужио музичку умјетност региона

Данко Кузмановић
Санда Додик, декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, за “Глас Српске”: Владо Милошевић задужио музичку умјетност региона

На Академији умјетности настојимо да кроз различите пројекте и активности укажемо на све оно што је Владо Милошевић урадио, шта нам је оставио у насљеђе и чиме је задужио музичку умјетност не само нашег града, него и региона. Велики дио композиторове заоставштине је у рукопису, а највећи дио композиција никада није ни изведен.

Свему томе, уз подршку Министарства просвјете и културе, настојимо да дамо форму коју заслужује, да учинимо доступно јавности, то је наша обавеза, огроман изазов, али и велики посао који захтијева године преданог рада.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” Санда Додик, декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, у сусрет манифестацији “Дани Владе С. Милошевића”, који ће бити одржани од 10. до 18. априла.

ГЛАС: У програм овогодишњих “Дана Владе С. Милошевића” увршћени су догађаји којима ће бити представљен рад цијеле бањалучке Академије умјетности. Шта бисте издвојили?

ДОДИК: Сваке године посебан акценат стављамо на рад и креативне домете студената. Тако ће се ове године, у којој АУ обиљежава 20 година постојања, кроз два концерта представити најбољи студенти свих инструменталних смјерова Студијског програма музичке умјетности. Низом програма (радионице, предавања, мултимедијални програми) представиће се смјер за етномузикологију. Посебно смо поносни на концерт хорске музике, који је посвећен 800. годишњици аутокефалности Српске православне цркве, на којем ће бити изведене композиције домаћих аутора писане посебно за ову прилику. Посебну пажњу посвећујемо дјелатности Владе Милошевића која ће бити сагледана из умјетничког и научног домена: једно вече ће бити посвећено духовној музици Владе Милошевића и тада ће из различитих углова бити освијетљен однос Милошевића према српској православној музици, а стваралаштву нашег академика Милошевића биће посвећена и једна сесија научног скупа. Желим да нагласим значај научног скупа “Традиција као инспирација”, који је постао један од најзначајнијих у региону, а пружа прилику за размјену идеја и промишљања о музици из угла наука о музици - музикологије, етномузикологије, музичке теорије и педагогије. Овај симпозијум окупља велики број еминентних истраживача из региона и Европе. Поред активности домаћих снага, и ове, као и сваке године угостићемо нека од најпознатијих имена регионалне музичке умјетничке сцене: Сандру Белић, виолончело, Љиљану Вукеља, клавир, затим саксофонисту Ловру Марчепа, уз пратњу пијанисте Крешимира Старчевића, пијанисту Бартоломеја Станковића, итд.

ГЛАС: Да ли бисте могли да подијелите утиске рада као декана Академије умјетности од момента преузимања дужности до данас?

ДОДИК: С обзиром на то да је АУ прије свега институција која образује младе умјетнике, фокус мога тима и мене је на организацији квалитетног и неометаног наставног процеса који подразумијева и многобројне екстерне сараднике, а посебно инсистирамо на међународној сарадњи и размјени професора и студената кроз програме размјене, као што су “Еразмус+”, “Цепус”, али и на основу других споразума и пројеката. За наш рад је карактеристично то што се он одмах презентује јавности. Тако, на примјер, студенти глуме су са својим професорима направили низ сјајних представа за које су добили награде. Једна од њих, “Господа Глембајеви”, увршћена је и на малу сцену Народног позоришта РС. Студенти музике скоро сваке седмице презентују свој рад јавности, освајају награде на такмичењима, а изложбе студената Студијског програма ликовних умјетности су на седмичном нивоу. Академија се често појављује као реализатор умјетничких програма у сарадњи са градом, министарством, Владом, привредним субјектима и слично, што такође захтијева доста енергије и додатно ангажовање свих креативних ресурса којима Академија умјетности располаже. С обзиром на то да предајем на Академији умјетности већ 20 година, и као професор, а сада још више у улози декана, свјесна сам изузетне активности, пожртвованости и љубави, како професора, тако и студената, према ономе што се ради, не увијек у најбољим условима.

ГЛАС: Колико је тешко носити се са тако одговорним послом?

ДОДИК: Некада је лако, некада теже, као и сваки други посао. Свјесна одговорности коју позиција декана захтијева, настојим да савјесно и одговорно обављам своју дужност и омогућим несметано одвијање наставног процеса у школовању младих умјетника, што јесте најважнија мисија и сврха постојања Академије умјетности. Вођење овакве високообразовне установе захтијева посебну врсту сензибилности јер је ријеч о процесу образовања и усмјеравања младих људи пред којима стоји неизвјесна будућност и доказивање на пољу умјетности. Свакодневно се сусрећем за бројним изазовима и проблемима које настојим да рјешавам на најбољи могући начин с циљем стварања услова за рад наставника, сарадника и студената. Када иза себе имате успјешно и квалитетно остварену академску годину, као и бројне реализоване пројекте, имате осјећај задовољства  због учињеног, ма колико то било изазовно и тешко.

ГЛАС: Академију умјетности у Бањалуци похађају и студенти који нису из БиХ. Кадар који заврши студије неријетко одлази у иностранство и успјешно налази ангажмане. Како гледате на то? 

ДОДИК: Ми уписујемо и стране држављане и они, али и наши студенти из БиХ, одлазе ван наших граница да покажу стечено знање и креативност на међународном нивоу. Наши студенти са све три студијска програма праве успјешну каријеру у свијету, било као предавачи, умјетници ангажовани у ансамблима, солисти, слободни умјетници, и ми можемо бити срећни и поносни због тога. Сматрам да је то сјајно и да указује на квалитет који студенти добију на нашој академији. Са друге стране, морам да истакнем да нашем граду недостају одређене институције културе, опера, балет, различити ансамбли, едукативни центри и слично које град ове величине и значаја заслужује. Заинтересовану публику имамо, а сигурно је и да би у том случају више младих људи остајало и градило каријеру у земљи.

Претходна година

 

ГЛАС: Да ли можете посебно да издвојите неки догађај из године која је иза нас, и чиме се Академија умјетности Универзитета у Бањалуци може похвалити?

ДОДИК: Похвалила  бих квалитетну и свеобухватну сарадњу на међународном нивоу која представља Академију умјетности у најбољем свјетлу у региону и шире. Поред традиционалних манифестација, које редовно организујемо сваке године, истакла бих пројекте реализоване у сарадњи с институцијама и привредним субјектима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана