Приче из душе кроз дирке клавира џез пијанисте Димитрија Васиљевића

Миланка Митрић
Приче из душе кроз дирке клавира џез пијанисте Димитрија Васиљевића

Бањалука - Један стваралац може кроз музику коју ствара да наслика многе емоције и да исприча неке фантастичне приче које су га подстакле на стварање.

Може чуда да створи емоцијама које, кроз његове руке, преко дирки клавира, причају више прича него што би то ријечи икад могле.

Тако је било и у Банском двору, на наступу џез пијанисте Димитрија Васиљевића. Васиљевић је кроз своју музику причао приче и искрено, из душе, подијелио своје емоције са публиком.

Извео је неке од својих најпознатијих композиција, као што су  “Оцеан еџпресс”, “Аурора”, “Ridgewood sun ”, али није заобишао ни џез стандарде, као што су “All of me”, “Beatrice” и “Ахмид-6”. На сцени му се, као гост, придружио Владимир Тубић на гитари.

Васиљевићу, који је докторирао џез клавир у Илиноису, а предаје џез клавир на Универзитету у Њу Орлеансу. Наступ у Бањалуци је први наступ у Европи након селидбе у Америку.

- Ово је посебно битно и емотивно вече зато што је овај концерт мој први европски концерт после једанаест година, откад сам се одселио у Америку, тако да верујем да је ово била посебна атмосфера - рекао је Васиљевић.

Када је ријеч о наступу у Банском двору, како је сам Васиљевић навео, изабрао је одређене ауторске композиције и спојио их са неколико џез стандарда који се свирају на сваком џез концерту.

- Што се тиче програма, око деведесет одсто репертоара базирано је на мојим ауторским композицијама са мог другог ауторског албума “Metaphor”, који је соло клавирски албум, али и са следећег албума “Us”, који је такође соло клавирски албум. Осталих десетак одсто су џез стандарди у неком мом аранжману - казао је Васиљевић.

За овај наступ као госта је изабрао бањалучког гитаристу Владимира Тубића, који је са њим одсвирао “Beatrice” и “Ахмид-6”.

- Што се тиче Владимира Тубића, упознали смо се, како то данас обично бива, на “Фејсбуку”. Ја сам видео његове клипове и стварно се одушевио како он свира. Он је чуо за мене и почели смо да причамо. Када су ме позвали везано за овај концерт, помислио сам који би бољи и прикладнији гост био него један бањалучки џез гитариста - казао је Васиљевић.

Васиљевић се осврнуо и на џез сцену региона и сматра да на нашим просторима постоји традиција слушања џеза.

- Мислим да ми генерално и у Србији и у Републици Српској имамо јаку и добру традицију џез слушалаца, пасионираних људи који сакупљају плоче деценијама, који знају шта значи добар џез. Нажалост, последњих ових деценија изолације и некаквих тежих дана све је то мало опало и можда публика није имала прилику да иде у корак са светским џез дешавањима, али мислим да последњих година публика поново узима корак са светом, као и извођачи. Био је и тај фестивал који сте овде имали, где су феноменалне колеге учествовале и видео сам да  је било посећено, што ми је јако драго. Мислим да се добре ствари дешавају на овим просторима што се џеза тиче - објаснио је Васиљевић.

Синтеза изражавања

- Ја сам одувек музичар и одувек се бавим музиком. Међутим, посљедњих неколико година почео сам спонтано да пишем на “Фејсбуку” неке краће приче и ту  су се окупили неки људи који то воле да читају, тако да ме многи сад охрабрују: “Ајде, могао би да напишеш”, као сада и ви, али ја сам мало стидљив што се тиче тога. Али, покушавам да се изразим и на музички и на писани начин, а да ли ће то једног дана бити, да ли ће да дође до неке синтезе та два начина изражавања, могуће, зашто да не.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана