Пијаниста Кемал Гекић наступио у Банском двору: Спиритуално путовање кроз музику

Миланка Митрић
Пијаниста Кемал Гекић наступио у Банском двору: Спиритуално путовање кроз музику

Бањалука - Сваки додир дирке клавира као једно мало савршенство, свака композиција посебан и јединствен доживљај, свака нота из душе, измијешана са јачином коју носи музика и снагом извођења умјетника.

А умјетник који је маестрално извео композиције Листа, Баха и Силотија је пијаниста Кемал Гекић, који је наступио у концертној дворани Банског двора Културног центра и одушевио присутну публику.

- Увијек је задовољство свирати нашој публици зато што имамо историју и публику која воли музику, ужива и понешто зна - рекао је Гекић.

Крос двочасовни наступ Гекић је све присутне провео кроз заиста изузетно и предивно спиритуално музичко путовање.

- Репертоар се тиче спиритуалне људске димензије, ту су помијешане трансценденталне етиде Листа, са Баховим прелудијумом и фугама, а у другом дијелу оно што ја сматрам Листовом аутобиографијом - “Соната” - казао је Гекић.

Гекић је наступао у Банском двору прије двије године, а прије тога прије тридесет година. Како он каже, за Бањалуку и за салу Банског двора га вежу дивна сјећања.

- Увијек ми је драга ова необарокна сала, добра акустика и људи који су заинтересовани за музику. Задовољство је свирати за ову публику - навео је Гекић.

Задовољство је било обострано јер је публика видно уживала у сваком тону и свакој композицији. Као умјетник свјетског гласа наступао је и даље наступа широм свијета те га, како је објаснио, до краја године очекују бројни концерти, који су већ увелико припремљени.

- Све је мање-више пуно, са концертима и снимањима, а издвојио бих наступ у Јапану, који ће бити одржан до краја августа. Концерти су припремљени. Скоро увијек све зависи од расположења те вечери, како се осјећам, а програми су углавном тако и припремљени - нагласио је Гекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана