Отворен Међународни фестивал гитаре

Срна
Отворен Међународни фестивал гитаре

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву вечерас је отворен трећи Међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед фест" на којем ће бити представљено више од 100 такмичара из Румуније, Македоније, Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ.

Фестивал, чији је овогодишњи слоган "Њежна гитара", састоји се од концертног програма, такмичења, мајсторских радионица, изложби и предавања.

Оснивач и директор Фестивала Војислав Ивановић рекао је да ове године у оквиру манифеставије има и новитет, те да ће прва награда у шестој категорији бити гитара ручне израде која је вриједна 10.000 КМ.

Суоснивач Фестивала Александра Ивановић истакла је да ће учествовати гитаристи свих узраста, од ниже школе до академије, али и они старији јер такмичење у шестој категорији нема старосну границу.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је веома значајно да у овом граду буде што више манифестација из разних области, како би култура била издигнута на виши ниво.

"Организатори заслужују поштовање и подршку града, што ће имати и убудуће", истакао је Вуковић на отварању Фестивала.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је одушевљење уложеним ентузијазмом организатора још од првог Фестивала 2016. године, који су се трудили да ова манифестација окупи велики број поштовалаца музике из Источног Сарајева и Сарајева.

"Гитара и музика уједињују људе и драго ми је да је и вечерас тако. Много важних људи из свијета музике, али и оних који воле гитару окупиће се током Фестивала, што показује да манифестација има будућност у овом граду", рекао је Ћосић.

Након свечаног отварања Фестивала, посјетиоци су имали прилику да уживају у концерту шпанског гитаристе Хуана Мануела Руиза Парда, који је представио своје композиције, као и познате поп и рок хитове.

За сутра од 20.00 часова планиран је наступ младог виртуоза из Београда Виктора Илића.

Наступ гитаристе Бошка Јовића биће одржан у суботу, 27. октобра, а званично затварање Фестивала предвиђено је за недјељу, 28. октобар, у 17.00 часова, када ће бити организован гала концерт на коме ће наступити побједници шест категорија које је изабрао стручни жири.

Након концерта публика ће својим гласовима изабрати побједника који ће добити награду "Глас публике Гитар јунајтед 2018", а предвиђено је и да фестивалски жири додијели награду "Млада нада Источног Сарајева".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана