Одлична атмосфера обиљежила промоцију првог албума бањалучког виртуоза Владимира Тубића

Данко Кузмановић
Одлична атмосфера обиљежила промоцију првог албума бањалучког виртуоза Владимира Тубића

Бањалука – Након успјешне промоције албума у Београду, Владимир Тубић је засвирао и у Бањалуци, у недјељу, 22. априла, у Градском позоришту "Јазавац".

 Помоћ при стварању џез магије пружила су му четири врхунска музичара - Макс Кочетов, изванредан саксофониста, поријеклом из Украјине, који је наступао са многим балканским али и страним афирмисаним џез музичарима, Стеван Милијановић за  клавијатурама, Бранко Вучетин на бас гитари, и најмлађи члан квинтета, деветнаестогодишњи бубњар Алекса Милијановић, као и двојица гостију на гитари, Александар Михић и Душко Шобат.

 

- Позориште "Јазавац" изабрао сам због одличне акустике и интимног амбијента који приличи оваквој културној манифестацији. Избјегао сам да се промоција деси у једном од бањалучких клубова, јер, бићу искрен, код нас још треба много да се  подигне свијест о култури слушања музике, које јако мало има у концертном амбијенту, а да не говоримо у клупском - одговорио је Тубић на питање зашто је изабрао баш "Јазавац" за овај концерт. Публика је то осјетила, те је изашла из сале више него задовољна, након скоро деведесет минута свирке и седам композиција. Интересантно је и то да је у публици, дословно, било слушалаца од седам до седамдесет седам година. 

Свој први албум "Half Step Up" Тубић је издао 2016. године и на њему доминира функ, fusion и smooth џез звук. Албум се састоји од осам композиција. На овом албуму Тубић је сумирао све своје знање стечено на часовима код гитарске легенде Радомира Михајловића Точка, као и знање из Беча, гдје је на бечком конзерваторијуму студирао џез гитару у класи Кристијана Хавела. Но његов музички или боље рећи џез пут ту није завршио. Преселио се у Београд и школовање је наставио на Факултету музичке умјетности у Београду у класи Вање Кеврешана. У Београду је упознао и гитаристу Мишу Маријанова, код кога је двије године узимао приватне часове, а њихово познанство и заједнички рад мотивисали су Тубића да ради на ауторским композицијама па је Маријанов и продуцент његовог албума.

Стање џез сцене код нас

- Положај џез сцене на нашим просторима је све бољи, јер постоји факултетска институција за џез тј. одсјек за џез музику, који се недавно отворио при класичној академији у Београду. Сцена је све боља јер много младих музичара има прилику да студира џез на овим просторима и број џез фестивала и клубова је све већи - истакао је Тубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана