Nesvakidašnji koncert Vojnog orkestra SAD u Banskom dvoru: Umjetnost povezuje kulturne razlike

Danko Kuzmanović
Nesvakidašnji koncert Vojnog orkestra SAD u Banskom dvoru: Umjetnost povezuje kulturne razlike

Banjaluka - Kada se na sceni Banskog dvora Kulturnog centra pojavio Vojni orkestar SAD niko u publici nije mogao ni da nasluti da će do kraja večeri publika u koncertnoj dvorani plesati uz hitove svjetskih zvijezda, Rijane, Majkla Džeksona i Bruna Marsa.

Ali, u utorak uveče bilo je tako, još jedan nesvakidašnji događaj u ovom hramu kulture. Publika je ovacijama i aplauzima podržavala nevjerovatno talentovane muzičare i teško je reći da li ih je bilo ljepše slušati kako sviraju ili kako pjevaju. Oko 40 vojnika služilo je u čast muzici i na jedan od najljepših načina, kroz umjetnost, donijeli su duh svoje kulture i tradicije u Banjaluku.

Od 1756. i vojnog orkestra iz doba Bendžamina Frenklina u Pensilvaniji do danas američki vojni orkestri zabavljali su trupe, ali i igrali važnu ulogu “muzičkih ambasadora” Sjedinjenih Država. Američki orkestar i hor vojske SAD, pod komandom Dvejna Milburna, stacioniran je u Njemačkoj. Bend je osnovan 1940. godine i trenutno je treći po veličini bend ove vrste u Evropi.

Za njih kažu da su najbolji dio američke vojske, a direktor Vojnog hora SAD, kapetan Tejlor Krisvel, složio se s ovim tvrdnjama.

- Mi mislimo da je muzika jako bitan izvor i dio naše kulture i veoma je važno koristiti muziku da se grade mostovi i partnerstva širom Evrope. Mi smo nešto kao muzički ambasadori, rekao je kapetan Tejlor Krisvel, direktor Vojnog hora SAD.

Iako su počeli tradicionalnim pjesmama, stigli su do velikih hitova, a nastup završili stihovima starog šlagera “Kad si kupim mali motorin”, što je izazvalo nevjerovatne reakcije publike.

- Program biramo tako što pokušamo integrisati popularnu muziku mlađih generacija i tradicionalnu, tako da publika osjeti vojnu muziku na svjež i nov način - objasnio je on.

Među njima je mnogo školovanih muzičara, a i kapetan Tejlor je završio muzičku akademiju, master, predavao u srednjoj školi prije nego što se priključio vojsci i postao oficir.

- Mnogi od ovih muzičara imaju karijere širom svijeta. To je divan posao, ali ekonomija je takva posljednjih godina da je ovo stabilan posao i odlična prilika za muzičare da imaju stalan posao, i to je veoma važna uloga u vojsci jer smo mi muzički ambasadori - kazao je on.

Na pitanje da li mu se čini kao da su suprotne strane istovremeno biti vojnik i muzičar, kaže da se ne slaže.

- To su dvije strane istog novčića. Mi imamo mnogo načina da dijelimo iskustva sa vojskom, mi se na ovaj način povezujemo sa civilima u društvu. Mislim da je veoma slično u tom smislu jer koristimo muziku za izgradnju partnerstva i prijateljstva - ističe Krisvel.

Za njega je muzika uživanje.

- Slušao sam sve muzičke žanrove, i meni je zabavno posjećivati druge zemlje i učiti o kulturi. Mislim da je važno i unikatno, i sigurno ne bih radio ništa drugo - dodaje on.

S ovim orkestrom nastupio je i orkestar Oružanih snaga BiH.

Muzika jezik naroda

Naša muzika za njih je, kako kaže, fantastična.

- Vratićemo se kući s tim iskustvom koje možemo integrisati u naš repertoar. Bitno je kod učenja o drugim kulturama, osim jezika i hrane, takođe naučiti i njihovu muziku, a za mene je jezik naroda njihova muzika - smatra Krisvel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana