Музичка бајка обојена виртуозношћу Флоријанa Балаж и Биљанe Јашић-Радовановић

Наташа Лазукић
Музичка бајка обојена виртуозношћу Флоријанa Балаж и Биљанe Јашић-Радовановић

Бањалука - Мајстор на виолони, Флоријан Балаж, одржао је концерт у сриједу, 11. априла, у концертној дворани Банског двора у Бањалуци. На клавиру га је пратила колегиница и пријатељица Биљана Јашић-Радовановић. Овај музички доживљај је дио програма манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Виртуозан наступ двоје маестралних умјетника испунио је концертну салу топлим емоцијама и осмијесима захвалности.

- Овај концерт је прошао евоцирајући успомене на неке давне дане који су сада већ мимо нас, али надам се да је све ово до сада почетак на неки нови начин - рекао је Балаж.

Уз дјела камерне музике, незаобилазан дио репертоара чинило је извођење "Полонезе" и "Легенде" познатог виолинисте Хенрика Вијењавског.

- Ја свирам "Полонезу" још од студентских дана, тада је уопште нисам разумео, а сада видим да је могло и боље. Сваки пут када завршим концерт и када прође мало времена увек доживим нешто ново и другачије. Вијењавски само делује врло лако, али треба сачекати тренутак када ћете се упустити у свирање његових дела - казао је Балаж и истиче да је веома поносан на свог сина Андреја који креће његовим стопама.

За саме почетке оснивања Академије умјетности у Бањалуци везана је и Биљана Јашић-Радовановић, а "Дани Владе С. Милошевића" јој, како истиче, веома много значе.

- Предивно сам се осјећала вечерас. Колега Флоријан Балаж је радио на нашој Академији и како смо сарађивали много пута, дошли смо на идеју да имамо заједнички концерт. Ја се бавим камерном музиком, биле су три сонате, а колега је изразито виртуозан и њему су веома драге "Полонеза" и "Легенда", тако да смо комбиновали и једно и друго - рекла је Јашић-Радовановић. 

Прољеће у Бањалуци протиче у духу нота најславнијих композитора које одјекују концертном двораном храма културе, а вечерас од 20 часова се на истом мјесту наставља у посебном музичком расположењу уз концерт Јелене Бајић (клавир) и Владимира Павловића (виолончело). 

Сваки тон по једна успомена

Свака одсвирана мелодија на виолини подсјетила је Флоријана Балажа на период када је био професор на Академији умјетности у Бањалуци, а клавирска пратња Биљане Јашић-Радовановић додатно је појачала лијепе и носталгичне емоције закружујући ову музичку бајку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана