Моцарт донио прољеће у Бањалуку

Данко Кузмановић
Моцарт донио прољеће у Бањалуку

Бањалука - Свирајући веселе композиције Волфганга Амадеуса Моцарта, инспирисан прољећем, симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније донио је нову енергију кроз свој концерт “У сусрет прољећу” у концертној дворани Банског двора Културног центра.

На овом концерту наступила је и солисткиња Сњежана Поповић-Вулета у извођењу концерта за клавир Волфганга Амадеуса Моцарта у А-дуру. Концерт је у потпуности био посвећен овом композитору.

Осим клавирског концерта, музичари Филхармоније су на почетку извели  композицију “Музичка шала”. Након клавирског концерта, који је пропраћен дугим аплаузима публике, извели су Моцартову 29. симфонију.

Цијели концерт је вођен руком диригента Душана Урошевића.

- Репертоар смо изабрали у складу с оним што је пролеће. Када кажете пролеће, то је нека позитивна енергија, веселост и раздраганост људи јер је коначно сунчано. Све то, ако гледамо кроз музику, јесте Волфганг Амадеус Моцарт. Моцарт је у неким својим делима хтео да искритикује елиту тог доба јер су га сматрали композитором лаких и брзих нота, па је написао неколико композиција у којима постоји нешто што је смешно, што није уобичајено за његове композиције - казао је Урошевић.

Урошевић је казао да му сарадња са Бањалучком филхармонијом причињава велико задовољство.

- Мени је задовољство сарађивати са Бањалучком филхармонијом, која, пре свега, негује нешто што су домаћи извођачи, домаћи музичари. Филхармонија мора да постане институција. Имамо велики проблем одлазака младих људи, ако желимо да их задржимо, морамо да запослимо ове младе људе - рекао је Урошевић.

Виолинисткиња Милана Смиљанић истакла је да је због овако квалитетних концерата потребно да Филхармонија буде основана као јавна институција.

- Бањалучка филхармонија је основана 2010. и до сада је наступила на преко 120 концерата у земљи и иностранству, међу којима се издвајају концертна гостовања у Шведској, Италији, Грчкој, Аустрији, Македонији, Србији. Али, нигдје није веће задовољство за музичаре, од оног када свираш у свом граду, гдје живиш и радиш. Због овако квалитетних концерата потребно је да Филхармонија буде основана као јавна институција у којој ће млади и способни умјетници, који су студирали на нашој Академији умјетности, гдје сам и сама стално запослена, наћи своје радно мјесто и редовну плату - истакла је Смиљанићева.

Награђени аплаузима публике, која је тражила бис, симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније поново је извео посљедњи дио четвртог става симфоније на крају самог концерта. Посебно задовољство за музичаре је било што је овим концертом отворена манифестација “Прољеће у Бањалуци”.

Ентузијазам

Ентузијазам самих свирача, како је рекла Смиљанићева, игра кључну улогу у оваквим пројектима.

- Веома важну улогу игра сам ентузијазам свирача. Он је тај који нас држи на окупу с обзиром на то да Филхармонија ради по систему пројеката. Стога, концерти се не одржавају редовно и онолико често колико би то било потребно за нас свираче, а самим тим, и динамика проба, што нам ускраћује могућност сталне усвираности и тежње за изградњом сталног и квалитетног заједничког звука - објаснила је Смиљанићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана