Mješovit hor “Castratonica” izvođenjem duhovne muzike izaziva posebne reakcije publike

Aleksandra Madžar
Mješovit hor “Castratonica” izvođenjem duhovne muzike izaziva posebne reakcije publike

Mješoviti hor “Castratonica” iz Banjaluke u novembru 2017. godine osnovala je grupa prijatelja koje je spojilo dugogodišnje pjevanje u različitim horovima i ansamblima i, naravno, ljubav prema muzici. S obzirom na to da im je poznat repertoar koji izvode banjalučki horovi, imali su tačnu viziju šta i na koji način treba da rade, a osnovna ideja bila im je da publici ponude nešto novo i drugačije.

Rukovodilac hora je Dušan Pokrajčić, koji se, pored dirigentskog posla, bavi i pisanjem odličnih aranžmana, pa mnogo njegovih kompozicija obogaćuje repertoar, a hor se može pohvaliti da izvodi originalnu muziku. “Castratonicu” čini dvadeset članova, među kojima su iskusni horski pjevači, kao i članovi koji su prošli audiciju i sada su u fazi učenja.

Žanrovski nisu željeli da se ograničavaju, pa se na njihovom repertoaru mogu čuti različiti ritmovi, ali uvijek se trude da biraju kompozicije koje nisu ranije izvođene.

Dio njihovog repertoara, pored nekih svjetovnih, etno i pop kompozicija, jesu i duhovne.

- Duhovna muzika je duboko usađena u našu kulturu i tradiciju i sigurno treba da zauzima jedno od važnijih mjesta u horskom pjevanju. Publika uvijek na poseban način reaguje na tu vrstu kompozicija. Tu se ponovo vraćamo na gorepomenuto, da je to razlog zašto ne želimo da budemo isključivi kada je riječ o žanrovima koje izvodimo, a na osnovu dosadašnjih više nego pozitivnih reakcija naše publike sigurni smo da idemo u dobrom pravcu - istakla je članica i sekretarka hora Ana Šešum.

Na njihov repertoar, dodaje Ana, utiču i događaji na kojima nastupaju.

- Trudimo se da se stilski uklopimo jer ne mogu se sve kompozicije izvoditi u svim prilikama. Takođe, postoje i nastupi gdje imamo zadati repertoar, kao na primjer nedavno u okviru manifestacije Dani Vlade Miloševića kada smo izvodili duhovnu muziku koju je Milošević komponovao ili na svečanoj akademiji povodom Dana grada kada smo izvodili kompozicije posvećene Banjaluci. Jedna od tih kompozicija je premijerno izvedena to veče i ovim putem se zahvaljujemo Mladenu Matoviću, autoru kompozicije, na ukazanom povjerenju – kazala je Ana Šešum

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana