Љековита музика браће Теофиловић и Мирослава Тадића надахнута прошлошћу

Миланка Митрић
Љековита музика браће Теофиловић и Мирослава Тадића надахнута прошлошћу

Бањалука - Древна српска музика превучена у модерно вријеме, са вијековима надахнутим традиционалним музичким насљеђем и духом прошлости, само је дио онога што у својој музици и на својим концертима већ годинама гласовима представљају Ратко и Радиша Теофиловић.

Враћање сачуваних и добро познатих пјесама и њихових фрагмената из заборава јесте нешто што је специфично за њих и нешто што публика цијени, поштује и воли. Њихову музику ће публика у Бањалуци имати прилику да чује у недјељу, када ће Теофиловићи у концертној дворани Банског двора Културног центра наступити заједно са гитаристом Мирославом Тадићем. Наступ ће почети у 20 часова.

Њихова сарадња започела је приликом рада на заједничком албуму “Видарица”, који је спојио вансеријске гласовне способности браће Теофиловић и мајсторство истакнутог гитаристе Тадића.

Радиша и Ратко Теофиловић су познати извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Гласовима шире дио вишевјековне традиције музичког насљеђа и евоцирају дух прошлости цјелокупног региона.

- Излазак албума “Видарица” не може бити оцењен никако другачије него као догађај од изузетног значаја. Кроз овај албум, на начин који слушаоца повремено оставља без даха, спојила се вансеријска надареност Ратка и Радише Теофиловића, браће чији гласови већ годинама не престају да фасцинирају, и мајсторство Мирослава Тадића, гитаристе светског реномеа, способног да понекад са само неколико тонова дотакне димензије савршенства или генијалности. Кроз четрнаест песама, од којих је свака аутентични драгуљ, магија “Видарица” заиста се испоставља као лековита: ово је, другим речима, албум који потпуно одговара његовом наслову - навео је о  албуму критичар Иван Ивачковић.

Многе пјесме које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге су биле сасвим заборављене или сачуване само у дијеловима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. У свему што изводе остављају траг дубоког поштовања према прошлости, садашњости и будућности. Међу пјесмама које изводе су: “А што ти је мила кћери”, “Росна ливада”, “Густа ми магла паднала”, “Крај потока бистре воде”, “Стојане, сине” и друге.

Одржали су велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, Јапану, Америци, наступајући у неким од најзначајнијих концертних дворана свијета. Мирослав Тадић је гитариста, композитор, аранжер и један од наших најпризнатијих умјетника у свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана