“Lira” osvježena novim glasovima

Milan Vujić
“Lira” osvježena novim glasovima

Gradiška - Gradski mješoviti hor “Lira” iz Gradiške ušao je u 21. sezonu postojanja, a njegove članice ističu da je, uprkos tome što su prethodne godine bile jako teške, jer je opstanak hora bio pod znakom pitanja, on ponovo počeo da radi, ali u mješovitom sastavu.

Ovaj hor, koji je nastupao pod imenom Gradski djevojački hor “Lira” punih dvadeset godina, postao je prepoznatljiv po tradicionalnim godišnjim koncertima, koji su uvijek iznova očaravali publiku novim temama i poznatim gostima iz svijeta muzike.

- Na radost mnogih hor je ponovo počeo sa radom, ali u mješovitom sastavu, što podrazumijeva, kako dvoglasno i troglasno tako i četvoroglasno pjevanje - rekla je dirigent Gradskog mješovitog hora “Lira” Mirjam Marković.

Ona je kazala da je kroz hor tokom dvije decenije prošlo jako puno djevojaka, a što se repertoara tiče, on se mijenjao sa godinama prema potrebi publike.

- Hor će pripremati raznovrstan repertoar, od klasične, duhovne, etno, džez, zabavne, evergrin i rok muzike - kazala je Markovićeva, koja je preuzela dirigentsku palicu od Svjetlane Paunesku, koja je “Liru” vodila punih dvadeset godina.

Tokom dvije decenije rada “Lira” je počela sa klasičnom muzikom, ali osluškujući potrebe i puls publike, uvodili su i neke nove žanrove te obogatili repertoar različitim muzičkim žanrovima od klasike pa do sevdalinki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana