Lidija Bojinović, violinistkinja za “Glas Srpske”: Svaki nastup obojen novim bojama

Milanka Mitrić
Lidija Bojinović, violinistkinja za “Glas Srpske”: Svaki nastup obojen novim bojama

Banjaluka - Postavljanje bilo kojeg muzičkog djela je uvijek izazov i uvijek novo iskustvo. Čak i kada je u pitanju samo jedan izvođač, interpretacija istog muzičkog komada nikada neće biti ista jer su promjenljivi faktori brojni - trenutno osjećanje izvođača, sala i akustički uslovi u kojima se nastupa, pratnja (ako postoji) i prilagođavanje zvuka i međusobnog zvučnog odnosa, senzibilitet soliste, orkestra i dirigenta.

Svaki put istražujemo, isprobavamo, osluškujemo i bojimo muziku nekim novim bojama. Sve skupa, to čini jedno divno iskustvo, posebno ako je saradnja kvalitetna i ako su umjetničke ideje usaglašene.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” violinistkinja Lidija Bojinović, koja je nedavno, kao solista, nastupila u Nišu, u pratnji niškog simfonijskog orkestra.

- Osjećanje odgovornosti i težnja da se u takvoj vrsti projekta muzičar pokaže u najboljem svjetlu i opravda povjerenje koje mu je ukazano su nešto što je ponekad teško savladati i staviti u drugi plan u odnosu na ono što je primarno - muzika, ali kada na sceni kao podršku imate jedan profesionalni orkestar, lako se prepustiti i prosto posvetiti onome zbog čega smo svi tu, i onome čega je publika željna i zbog čega popunjava auditorijum do posljednjeg mjesta, kao što je bio slučaj i na ovom koncertu - kazala je Bojinovićeva.

Ona je naglasila da je atmosfera tokom proba i koncerta bila zaista divna i zahvalna je što joj se kao mladoj violinistkinji pružila takva prilika. Naravno, svaka nova prilika je i novi podsticaj za pripremanje novih nastupa, a Bojinovićeva trenutno radi na pripremama solističkih koncerata koji će biti realizovani tokom juna u gradovima Srpske.

- Učestvujem u pripremama za koncert orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji će biti održan 13. maja u velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor, a na kojem će se predstaviti studenti i asistenti naše Akademije kao solisti (Hajrudin Muhić na klaviru i Milana Smiljanić na violini), te kao članovi orkestra, a tu je i naš dragi dirigent Dušan Urošević, te moja malenkost u ulozi koncertmajstora - dodala je Bojinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana