Лидија Бојиновић, виолинисткиња: Републици Српској потребан симфонијски оркестар

Миланка Митрић
Лидија Бојиновић, виолинисткиња: Републици Српској потребан симфонијски оркестар

Бањалука - Након успјешних концерата са симфонијским оркестром у Бањалуци, у Коларчевој задужбини у Београду и Градској кући у Новом Саду, млада виолинисткиња Лидија Бојиновић наступила је у концертној сали Културног центра Београда.

Представила се новим концертним програмом, који је био састављен од Бахових, Сарасатеових, Шуманових и Бетовенових композиција. Клавирска пратња на концерту је била пијанисткиња Катарина Хаџи-Антић Татић са Факултета музичке уметности у Београду.

- Било је задовољство наступити у концертној сали Културног центра Београда, гдје наступају умјетници високог реномеа, а и велика част, јер сам наступила са тако професионалном и квалитетном пијанисткињом. Јако лијепо смо се уклопиле у заједничко музицирање и спроводиле наше музичке идеје, доносећи публици специфичан поглед на композиције које смо изводиле - рекла је Бојиновићева.

Када је ријеч о репертоару концерта, Бојиновићева је изабрала да почне композицијама Јохана Себастијана Баха. Она напомиње да је извођење поменутих Бахових композиција било и својеврсни испит за њено умијеће и успјех цјелокупног концерта.
- Публици се ово соло извођење изузетно допало, а у наставку концерта сам извела “Романсу” Лудвига ван Бетовена у ф-дуру, “Сонату” Роберта Шумана у а-молу и једну виртуозну и технички захтјевну композицију Камија Сен Санса, “Интродукцију и Рондо Каприћозо”, за коју треба имати заиста професионални приступ, стрпљење током вјежбања и довољно свирачке кондиције да на самом крају концерта буде успјешно изведена. Задовољна сам цијелим концертом, а судећи по реакцијама и аплаузима, била је задовољна и публика - казала је Бојиновићева.

Она напомиње да је заиста значајно за младе умјетнике из Републике Српске то што могу да нађу своје мјесто на концертним сценама великих градова. Наводи посебно Београд, у којем је музичка сцена заиста жива и у којем постоје четири професионална симфонијска оркестра и бројни мањи музички састави. Сматра да би оснивање симфонијског оркестра у Републици Српској могло донијети промјене што се тиче самог посла свих школованих музичара.

- Зато ћу се трудити и уложити максималне напоре да својим извођењем квалитетних концерата у земљи и иностранству промовишем нашу музичку сцену и наше домаће музичаре те тако допринесем перспективи могућег оснивања оркестра у којем би млади умјетници нашли будућност, а све то с циљем обогаћивања културне садржине и понуде у нашој средини - додала је Бојиновићева.

Она је, као најбољи студент своје генерације на Академији умјетности у Бањалуци, радила у овој институцији као приправник. Провела је и један семестар студија у Трсту, на Конзерваторијуму “Ђузепе Тартини”, а мастер студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду.

- Мислим да у квалитету наставе и систему рада нема велике разлике, те да наша академија пружа квалитетне студије и знања својим студентима и јако сам радосна што ћу имати прилику да дам лични допринос и пренесем нашим младим умјетницима своја искуства, у жељи да их што више заинтересујем и што боље припремим за професионално бављење музиком - додала је Бојиновићева.

Коларчева задужбина

Лидија Бојиновић ће наступити у Музичкој галерији Коларчеве задужбине у Београду 24. октобра. На овом концерту наступиће са пијанисткињом Наталијом Младеновић, стално ангажованом на Факултету музичке уметности у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана