Koncert i izložba u čast banjalučkom kompozitoru

Danko Kuzmanović
Koncert i izložba u čast banjalučkom kompozitoru

Banjaluka - Drugi dan manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića” obilježila su dva događaja i to koncert kamerne muzike violončelistkinje Sandre Belić i pijanistkinje Ljiljane Vukelja iz Beograda, te otvaranje multimedijalne izložbe “Ženske priče” u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni”.

Oba ova događaja su održana u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra.

Pijanistkinja Ljiljana Vukelja je nakon koncerta rekla da prvi put nastupa na “Danima Vlade Miloševića”.

- Još nisam imala priliku da slušam kompozicije Vlade Miloševića, ali radim na tome. Međutim, znam da je on vrlo značajna ličnost iz Banjaluke i da muzička škola po njemu nosi ime. Znam i za “Dane Vlade S. Miloševića”, a meni je ovo tek prvi put da nastupam, kao i koleginici Sandri Belić - kazala je Vukelja.

Ona je dodala da joj je prvi nastup u Banskom dvoru Kulturnom centru bio prije tačno 20 godina.

- Imala sam mnogo puta priliku da sviram u Banjaluci. Prvi moj nastup je bio još pre tačno 20 godina. Imala sam priliku više puta da se predstavim s jednim klavirskim recitalom baš u ovoj dvorani. Kada ovako pogledam, mislim da svake četiri godine nastupam ovde - rekla je Vukelja.

Na repertoaru su bila djela najvećih kompozitora 20. vijeka.

- Večeras smo svirale dela Šostakoviča, “Sonatu za klavir i violončelo”, zatim “Svitu u starom stilu” Alfreda Šnitkea, potom dva interesantna komada za čelo i klavir Zoltana Kodalija i jedno veoma zanimljivo delo Morisa Ravela, koje se zove “La Valsa” - istakla je pijanistkinja.

Sandra Belić je diplomirala u klasi Andrea Navara na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču. Istovremeno sa studijama, a i kasnije, usavršavala se kod Danijela Šafrana, Zigfrida Palma i Borisa Pergameničkova.

Ljiljana Vukelja je pijanistkinja i vanredni profesor na FMU u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala u klasi profesora Nevene Popović, a doktorirala u klasi profesora Dejana Sinadinovića. Usavršavala se kod francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu.

Jedan čas prije početka koncerta u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića, u 19 časova, otvorena je multimedijalna izložba “Ženske priče” u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni”.

Koncept programa “Tradicija na (s)ceni” proizašao je iz potrebe i želje profesora Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sa dekanom Sandom Dodik na čelu, da se bogatstvo i ljepota tradicionalne muzike ovog podneblja predstave i na prihvatljiv način približe publici.

- Cilj svake od aktivnosti ovog programa, kao što je i u samom nazivu sugerisano, jeste da se tradicionalna muzika u izvornom obliku postavi na scenu i učini dostupnom za publiku, te da se ukaže na njenu vrijednost. U okviru ovih programa, kroz različite forme studenti i profesori prezentuju svoj doprinos i rad na očuvanju tradicije sakupljanjem, zapisivanjem, arhiviranjem i izvođenjem tradicionalne muzike - objasnila je Dodikova.

Na programu za vikend

- Predavanje Tatjane Štefanič u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni” - “Između pohvale i zaborava: Ivan Bajde i njegovi neuobičajeni instrumenti” u prostorijama Akademije umjetnosti u subotu od 14 časova.

- Koncert kompozitora savremene muzike u Muzeju Republike Srpske u subotu od 20 časova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana