Koncert Simfonijskog orkestra “Muzika kao Apolon” u Banskom dvoru: Sjećanje na uzvišenost i ljepotu romantizma

Danko Kuzmanović
Koncert Simfonijskog orkestra “Muzika kao Apolon” u Banskom dvoru: Sjećanje na uzvišenost i ljepotu romantizma

Banjaluka - Koncert “Muzika kao Apolon” je tu da nas podseti na lepotu i uzvišenost umetničke muzike romantičarskog doba. Apolon, kao grčki bog svetlosti, muzike i poezije, predstavljan je uvek kao ideal lepog, zdravog i skladnog. Upravo želja mladih asistenata i studenata koji nose koncert je bila da pomoću muzike donesu taj ideal na sceni. Ime Apolon je doslovno nekad značilo “onaj koji tera zlo, bolesti i nesklad”, što negde može biti moto i cilj ovog koncerta.

Rekao je ovo dirigent Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti UNIBL Dušan Urošević u susret koncertu ovog orkestra, koji će biti održan u ponedjeljak u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra sa početkom u 20 časova.

 Urošević je pojasnio ideju Apolona i pozvao publiku da u što većem broju posjeti koncert.

- “Muzika kao Apolon” je ideja da pokažemo da ipak klasična muzika i dalje živi i da je i dalje ideal i nešto što je lepo. Želeli smo da pokažemo da je umetnička muzika danas živa i da treba da bude idealna i samim tim pozovemo publiku da u što većem broju poseti naš koncert, s obzirom na to da je orkestarskih koncerata u Banjaluci sve manje i manje zbog situacije u kojoj se nalazimo - kazao je Urošević.

Inicijator koncerta je Hajrudin Muhić, student četvrte godine klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi doktora umjetnosti Dejana Jankovića.

- Ovo će zapravo biti i njegov diplomski koncert, tako da smo dva asistenta, Milana Smiljanić i ja došli na ideju da napravimo jedan celovečernji koncert uz podršku Akademije umjetnosti i Banskog dvora Kulturnog centra, koji nam je izuzetno pomogao - rekao je Urošević.

Repertoar će činiti, kako je kazao Urošević, kompozicije iz perioda romantizma.

- Program je prilagođen studentskim zahtevima, pripada periodu romantizma, za koji se smatra da je najveći ideal lepoga pa odatle i Apolon. Na repertoaru će se naći uvertira iz opere “Seviljski berberin” Đoakinija Rosinija, zatim “Romansa” u Ge-duru Johana Svendsena za violinu i orkestar, čiji će solista biti Milana Smiljanić i na kraju je “Koncert za orkestar i klavir” u Fis-molu Aleksandra Skrjabina, solista će biti student četvrte godine klavira Hajrudin Muhić - istakao je Urošević.

Mladi pijanista Hajrudin Muhić je kazao da mu je ovo prvi nastup sa orkestrom.

- Ovo je prvi dio mog diplomskog rada - koncert sa orkestrom i moj debitantski nastup sa orkestrom. Izvodim djelo ruskog kompozitora Aleksandra Skrjabina i njegov “Koncert za klavir i orkestar” - naveo je Muhić.

Na koncertu će svirati i nekoliko gostujućih muzičara koji su neophodni da bi se okupio jedan simfonijski orkestar. Tu će biti muzičari iz cijelog regiona - iz Srbije, Hrvatske i iz Sarajeva. Na sceni će biti ukupno 50 ljudi.

Podrška

Koncert organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Banski dvor Kulturni centar uz podršku sponzora: Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca BiH, Muzikološko društvo RS, “MHS” (Sarajevo) - privatna praksa za fizikalnu terapiju, “Pro Psycio centar” (Sarajevo) - privatna praksa za fizioterapiju i rehabilitaciju i “Staro mjesto” - Gradiška.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana