Концерт Иване Милинчић у Банском двору Културном центру: Освјежење за љубитеље опере и оне који ће то постати

Данко Кузмановић
Концерт Иване Милинчић у Банском двору Културном центру: Освјежење за љубитеље опере и оне који ће то постати

Бањалука - Бањалука је град који заиста има публику која ужива у класичној музици. Показатељ је и Академија умјетности у Бањалуци, која иако релативно млада, образовањем нових генерација професионалних музичара, одржавањем концерата, образује и публику.

Казала је ово за “Глас Српске” сопран Ивана Милинчић која ће, са бројним гошћама, одржати концерт у уторак у Банском двору Културном центру од 20 часова. 

Програм концерта сачињавају оперске арије и соло пјесме.

- Надам се да ће у публици бити прави љубитељи опере и они који ће то тек постати. Даћу све од себе да бар дио огромне среће коју осјећам радећи посао који волим, пренесем онима који ће то вече сједити у публици - рекла је Милинчићева.

Клавирска пратња вечери биће пијанисткиња Дуња Јанковић, а  гошће Албина Смајловић (сопран), Соња Бобрек (клавир) и Милана Смиљанић, (виолина).

- Гошће концерта су сјајни Бањалучки музичари, неки и запослени на Академији умјетности, већ познати бањалучкој публици. И раније сам вољела да сарађујем са њима на концертима и различитим пројектима. Албина Смајловић је, као и ја, била члан некадашњег Удружења оперских пјевача “Фигаро”, које је бројним концертима у региону промовисало и његовало оперску културу, како у Бањалуци, Београду, тако и у мањим срединама као што су Прњавор, Добој, Приједор и други - истакла је Милинчићева.

Милинчићева је навела како Бањалуци недостаје извођење опера у пуном смислу те ријечи.

- Ентузијазам надомјести недостатак простора и финансијских средстава. Ипак, извођења опера као комплетних музичко-сценских дјела, као и наступа соло пјевача и оперских пјевача у Бањалуци недостаје. Зато се надам да ће овај концерт бити освјежење за публику - навела је Милинчићева. 

Ивана Милинчић је 2014. године учествовала у извођењу оперете “Орфеј у подземљу”, Жака Офенбаха, у улози Купидона. Оперета је од стране умјетничке комисије изабрана да буде дио репертоара Народног позоришта РС у сезони 2014/15. Године 2015. с групом младих ентузијаста оснива Удружење пјевача оперске музике “Фигаро” да би подстакли развој и његовање оперске музике у БиХ. Удружење је одржало низ концерата у Босни и Херцеговини и Србији, међу којима се издвајају концерт у Музеју Народног позоришта у Београду, концерт у Великој сали Банског двора, и у Дому оружаних снага у Сарајеву.

Дуња Јанковић је награђивана пијанисткиња и виши умјетнички сарадник на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Од 2017. године сарађује са кларинетистом Дејаном Тркуљом са којим је одсвирала концерте у музичким школама у Добоју, Бијељини и Травнику, Завичајном музеју у Градишци и Музеју Херцеговине у Требињу. Била је један од официјелних корепетитора манифестације “Дани флауте” у Бањалуци.

Репертоар

Неке од композиција које ће публика моћи да чује на концерту су арија Микаеле из чувене опере “Кармен” Жоржа Бизеа, арија Дездемоне из опере “Отело”, једног од најважнијих оперских композитора, Ђузепеа Вердија, а такође и соло пјесме Чајковског, Римски-Корсакова, салонску композицију, у ритму валцера, Ардитија, “Il baccio” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана