Класика, фламенко и џез у Банском двору

Данко Кузмановић
Класика, фламенко и џез у Банском двору

Бањалука - Концерт кларинетисте Дејана Тркуље и пијанисткиње Дуње Јанковић биће одржан вечерас у Концертној дворани Банског двора Културног центра од 20 часова.

Дејан Тркуља је веома добро познат бањалучкој публици. Ријеч је о умјетнику који је дипломирао и магистрирао на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, на одсјеку за кларинет, у класи професора Николе Срдића. Тренутно је апсолвент докторских умјетничких студија на Академији уметности у Новом Саду.

Овај пут, заједно са пијанисткињом Дуњом Јанковић, представиће се концертом класичне музике са излетима у нешто савременије форме.

- Композиције су за кларинет и клавир или за соло кларинет. Свираћемо од романтизма, дакле, од Брамса до 20. вијека и домаћих аутора и савременије музике, као што је Ковачева - рекао је Тркуља.

Репертоар је већ извођен, али овај пут је и освјежен новим композицијама.

- То је репертоар коју смо заједно припремали и већ смо га раније некад свирали у неколико градова. У принципу сада смо га мало освјежили и додали неке савременије композиције. Трудили смо се да репертоар буде разноврстан, да у оквирима класичне музике обухватимо жанровски различиту музику. Биће мало и фламенка и џеза, односно нечега налик на фламенко и џез - казао је Тркуља.

Дуња Јанковић је награђивана пијанисткиња и виши умјетнички сарадник на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Као студент учествује на разним концертима катедре за клавир и катедре за камерну музику као и на манифестацијама Ноћ музеја, Дани студената, Дани Владе С. Милошевића. Од 2017. године сарађује са кларинетистом Дејаном Тркуљом са којим је одсвирала концерте у музичким школама у Добоју, Бијељини и Травнику, Завичајном музеју у Градишци и Музеју Херцеговине у Требињу. Била је један од официјелних корепетитора манифестације “Дани флауте” у Бањалуци, у организацији квартета флаута ­ “Флутете”, као и Трећег интернационалног конгреса кларинетиста у Травнику 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана