“Јесења соната” у Бањалуци окупља домаћу и свјетску музичке сцене

Данко Кузмановић
“Јесења соната” у Бањалуци окупља домаћу и свјетску музичке сцене

Бањалука - Бански двор Културни центар биће домаћин првог Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната”, који ће бити одржан од 11. до 15. октобра у овој установи.

Бански двор је у 2018. години наставио праксу организовања културних садржаја у властитој продукцији. У жељи да у овој години направи додатни искорак, установа је одлучила да покрене неколико вишедневних културних манифестација, а једна од њих је и овај фестивал.

- Фестивал је замишљен као елитни вишедневни музички догађај, као сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства и, могао бих рећи, својеврстан национални и интернационални форум највиших умјетничких стандарда - рекао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Матовић је нагласио да је жеља организатора да фестивал и у будућности окупља значајна имена домаће и свјетске музичке сцене.

- Жеља организатора је да фестивал у будућности постане традиционална и препознатљива културна манифестација, која ће стимулисати музички и културни развој града и Републике Српске, те на радост публике да сваке године половином октобра у Банском двору окупља најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене - казао је Матовић.

Фестивал ће обухватати пет цјеловечерњих концерата који ће бити одржани у великој концертној дворани Банског двора са почетком у 20 часова.

- Фестивал ће имати и приступачне цијене улазница јер концерти Банског двора треба да буду приступачни и просјечним грађанима који желе да дођу, а не само да буде привилегија оних који то себи могу да приуште. За прва четири фестивалска дана цијена улазнице ће износити пет конвертибилних марака, док ће у завршници, пети дан, цијена карте износити десет конвертибилних марака - рекао је Матовић. 

Част да отвори “Јесењу сонату” припашће реномираној пијанисткињи Рити Кинки из Новог Сада, која ће одржати свој цјеловечерњи концерт у четвртак, 11. октобра.

Рита Кинка је пијанисткиња свјетског угледа која је до данас одржала преко 800 реситала и наступа са многобројним угледним оркестрима у готово свим европским земљама, као и у САД, на Тајвану, у Јапану, Израелу, Канади и Аустралији. Поред пијанистичке каријере, бави се и педагошким радом. Редовни је професор за главни предмет, клавир, на Академији уметности у Новом Саду.

Другог дана фестивала, у петак, 12. октобра,  представиће нам се реномирани домаћи умјетници: сопран Дуња Симић и пијаниста Арсен Чаркић, умјетници са богатим биографијама и веома успјешним умјетничким каријерама, иначе обоје професори Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Трећег дана биће одржан концерт угледног Квартета гитара, који чине гитарски виртуози Зоран Крајишник, Петар Поповић, Лука Јездић и Стеван Јовић.

Четвртог дана фестивала публици ће се представити чувени словеначки квартет “Маскара”, који чине Полона Удович, вокал и виолина, гитаристи Тими Крајнц и Војко Вешлигај, као и бас-гитариста Митја Режман.

Завршница првог Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната” остављена је за концерт двојице вансеријских музичких умјетника - маестра Стефана Миленковића на виолини и пијанисте Владимира Милошевића, који ће бити одржан у понедјељак, 15. октобра у концертној дворани Банског двора.

Подршка

Покровитељи фестивала који су препознали значај оваквог фестивала су град Бањалука, кабинет предсједника Републике Српске и Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, као и банка партнер Банског двора Културног центра Адико банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана