“Jesenja rapsodija” za hladne decembarske dane

Milanka Mitrić
“Jesenja rapsodija” za hladne decembarske dane

Banjaluka - Kišno vrijeme pozne jeseni i hladni decembarski dani uspjeli su da izmame ljubitelje klasične muzike iz topline njihovih kuća. Privučeni klasikom, Hajdnom, Mocartom i Vivaldijem, posjetioci su ispunili koncertnu salu Banskog dvora Kulturnog centra do posljednjeg mjesta.

Koncert “Jesenja rapsodija”, Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, oduševio je publiku, koja je sve nastupe popratila snažnim i iskrenim aplauzima.

Dirigent Branka Radošević-Mitrović objasnila je da je ovogodišnji koncert posvećen obilježavanju dvadeset godina Akademije umjetnosti u Banjaluci.

- Koncert je, u okviru, između ostalog i proslave dvadeset godina Akademije umjetnosti. Mi inače imamo praksu da  u ovom nekom periodu pravimo koncerte. Jedan u ovom periodu, jedan za Dan Vlade Miloševića. Akademija slavi rođendan i tako smo mi ovu priliku iskoristili da svi zajedno poželimo mnogaja ljeta i nadamo se da će u narednim godinama biti sve bolje i bolje - rekla je Radošević-Mitrović.

Početak programa je bio predviđen za “Koncert za dvije violine i orkestar”, Antonija Vivaldija, gdje su kao solisti nastupile Jovana Jovnović i Nada Šarković. Vodeći se vremenom u kojem je kompozicija nastajala, u periodu baroka, solisti i orkestar su nastupili bez dirigenta,

- Što se tiče programa, Vivaldi, Hajdn, Mocart - htjeli smo da klasika bude prikazana na jedan prihvatljiv način, tako da smo na kraju sa Mocartom začinili, pa smo malo izrežirali taj kraj sa pjevačima - objasnila je Radošević-Mitrović.

Nastavak programa je bio predviđen za “Simfoniju br. 104: Londonsku”, Jozefa Hajdna, pod njenom dirigentskom palicom. Izvođači su uglavnom bili studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

- Što se tiče samih izvođača, 95 odsto su to naši studenti. Imali smo goste sa strane. Pošto nemamo fagotiste, došlo nam je dvoje kolega iz Sarajeva, došlo je dvoje studenata iz Kragujevca i došao nam je kolega iz Beograda, hornista, kao ispomoć. Ostalo su sve naše snage, tako da sam izuzetno ponosna na ovaj naš rad - kazala je Radošević-Mitrović.

Ona je dodala da je priprema tekla u skladu sa nastavom, te da je posebna pažnja, energija i zalaganje uloženo u posljednji dio nastupa - “Figarovu ženidbu”.

- Što se tiče same pripreme, otprilike, koliko traje nastavni proces, toliko smo i spremali to - bez opterećenja, bez neke tenzije i vjerujem da se da se publika zabavila - dodala je Radošević-Mitrović.

Na kraju programa, bilo je očigledno da se publika zaista i jeste zabavila. Naime, dirigent Dušan Urošević, zajedno s orkestrom, solistima i horom Operskog studija Akademije umjetnosti, publici je predstavio dijelove opere “Figarova ženidba” Volfganga Amadeusa Mocarta. Solo sopran je bila Ana Marković-Malbašić, soprani Ivona Šari, Milica Jeličić i Danica Andić, kao tenor je nastupio Cvijetin Simić, a kao bariton Marko Aleksić. Klavirska pratnja večeri je bila Marija Šestić.

Saradnja

Operski studio Akademije umjetnosti sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom prilikom izvođenje dijelova “Figarove ženidbe” pa su članovi izrazili posebnu zahvalnost zbog toga.

- Zahvaljujemo prof. Dunji Simić na svesrdnoj pomoći i saradnji na svim projektima u kojima su uključeni studenti Solo pjevanja, kao i reditelju Igoru Tešiću i svim prijateljima i saradnicima bez kojih projekti Operskog studija ne bi bili ni približno uspješni  kao što su do sada bili - navedeno je u zahvalnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana