“Intime jazz fest”: Снажне емоције у рукама Васила Хаџиманова

Миланка Митрић
“Intime jazz fest”: Снажне емоције у рукама Васила Хаџиманова

Бањалука - Звук клавира може да расплаче, задиви, растужи и насмије. Може да утиша свијет и створи најснажнију буку емоција, диркама и рукама које умију да пренесу осјећања.

Васил Хаџиманов умије да пренесе осјећања и да их преточи у музику. Ту дивну, чисту емоцију чула је и публика у концертној дворани Банског двора Културног центра друге вечери “Intime jazz festa”. Повезао је публику са својом музиком и добио наклоност и захвалност у облику снажних аплауза.

Хаџиманов, којем је ово други солистички наступ у Бањалуци, изразио је задовољство што овај пут наступа баш на једном џез фестивалу.

- Мислим да је Бањалука заслужила да има један џез фестивал већ одавно. Имала га је две године заредом. Није се то баш најславније завршило, нажалост. Те две године биле су у суштини сјајне, публика је и те како долазила на те концерте. Мој бенд је један од доказа да од 1998/99. године, кад смо кренули да свирамо у Бањалуци, па до дана данашњег публике за то има. То што се у последњих десетак година то слабо промовише - то је већ проблем региона - рекао је Хаџиманов.

Он је нагласио да постоји нека врста одбојности организатора према музици која је креативна и умјетничка, али да увијек постоје људи који воле такву музику и радо долазе на концерте.

- Људи су жељни те музике, иако то нису десетине хиљада људи који чекају у редовима. Поздрављам, наравно, иницијативу и то што је ово покренуто у једној предивној сали - казао је Хаџиманов.

Осврнуо се на наступе и сарадњу са Бојаном Зулфикарпашићем и Матијом Дедићем, са којима је имао прилику да наступа, а који су гости фестивала. Сматра да је доста теже створити одличан наступ на бини приликом самосталног наступа.

- Поента је да, као и у свему, пронађеш свој глас, да пронађеш себе у целој тој причи. Тешко је држати овакве концерте. Испуњавајуће је и лепо, али тешко јер си сам на бини. Ако ниси навикао на такво нешто, у једном моменту фали ти једноставно још неко да ускочи и крене нешто да ради - објаснио је Хаџиманов.

“Intime jazz fest” је, по његовом мишљењу одговарајући једној сали као што је концертна сала Банског двора, јер  је могуће остварити бољу повезаност са публиком.

- Ова сала не трпи велике очи, све електричне инструменте, бубњеве. Једноставно, то би било рушење звучности у овом амбијенту, а то нико не жели - додао је Хаџиманов.

Данас на програму

Концертна сала, 20 часова

“Majamisty trio”

Маја Алвановић (клавир),

Ервин Малина (контрабас) и

Лав Ковач (бубњеви)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана