Идеал љепоте приказан у музици романтизма у Банском двору Културном центру

Данко Кузмановић
Идеал љепоте приказан у музици романтизма у Банском двору Културном центру

Бањалука - Музика инспирисана сјећањем на узвишеност и љепоту романтизма и романтичарске музике и славна дјела великих композитора били су оно што је чинило савршени склад једног концерта, названог “Музика као Аполон”.

Концерт Симфонијског оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци под овим називом одржан је у Банском двору Културном центру, на одушевљење публике  која је испунила дворану и извођења наградила аплаузима.

Концерт су предводили диригент Симфонијског оркестра Академије умјетности Душан Урошевић, као и солисти, виолонисткиња Милана Смиљанић и пијаниста Хајрудин Мухић којем је овај концерт био дио дипломског рада.

Концерт је отворила свима добро позната увертира из опере “Севиљски берберин” Ђоакина Росинија, затим “Романса” у Ге-дуру Јохана Свендсена за виолину и оркестар, гдје се као солиста показала Милана Смиљанић, да би на крају Хајрудин Мухић са оркестром одсвирао “Концерт за клавир и оркестар” у фис-молу Александра Скрјабина.

Како је рекао Мухић, ово је било једно од првих извођења овог Скрјабиновог дјела у Републици Српској и БиХ.

- Концерт којим сам се представио, “Концерт за клавир и оркестар” у фис-молу Александра Скрјабина, је заиста ријетко извођен, генерално на свјетској музичкој сцени, и ово је сигурно једно од можда и првих извођења у Републици Српској и БиХ. То представља непроцјењиву вриједност, да се један академски оркестар и студенти прихвате тако великог и опсежног дјела. То је био први дио мог дипломског рада, други дио слиједи на јесен - рекао је Мухић.

Мухић је казао да жели да извођење великих дјела буде дио културног живота града Бањалуке.

- Заиста је част и задовољство било бити дио овог концерта, ово је уједно и мој дебитантски наступ са оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Желим да захвалим организаторима који су омогућили да се реализује овакав догађај, и да извођење великих дјела буде дио културног живота града Бањалуке. Ово у културном животу региона представља једну заиста непроцјењиву вриједност - казао је Мухић.

Диригент Душан Урошевић је испричао како је Скрјабин један заиста посебан композитор у историји музике с обзиром на то да је у једном периоду свог живота мислио да је месија.

- На репертоару су биле композиције које припадају периоду романтизма, за који се сматра да је највећи идеал лепога. Значај “Концерта за клавир и оркестар” у фис-молу Александра Скрјабина је велики јер није много пута извођен на овим просторима. Људи су увек бежали од њега, не зато што је физички тежак, него више психички. Сваки његов тон и идеја, промишљање носи одређену тежину ако у обзир узмете неке биографске податке тог композитора. Наиме, један период живота је мислио да је месија - истакао је Урошевић.

Узвишеност класике

Урошевић је казао да су овим концертом такође жељели да покажу да умјетничка музика није нешто страшно и нешто за шта треба да имате превише предзнања да бисте у њој уживали.

- Концерт носи назив “Музика као Аполон” којим смо желели подсетити на лепоту и узвишеност уметничке музике и да она није ништа страшно. Аполон, као грчки бог светлости, музике и поезије, представљан је увек као идеал лепог, здравог и складног - објаснио је Урошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана