Хорски фестивал у Бијењини ће окупити четрдесетак ансамбала

Срна
Хорски фестивал у Бијењини ће окупити четрдесетак ансамбала

Бијељина - За овогодишњи хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” учешће је до сада пријавило 35 ансамбала из Србије, Словеније и БиХ, а рок за пријаву је 30. април, рекао је Срни портпарол Фестивала Стеван Чукић.

Он очекује да ће хорски фестивал у Бијељини, који ће бити одржан од 8. до 12. маја, окупити више од 1.200 музичких умјетника и стручњака.

“Посебно нас радује чињеница да се ове године пријавио велики број учесника који долазе први пут, а на наш фестивал су их упутили ранији учесници који носе лијепе успомене из Бијељине”, рекао је Чукић.

Осим организације фестивала, хор “Србадија” ове године обиљежава и велики јубилеј - 120 година од оснивања.

“Обиљежавање јубилеја почињемо у оквиру васкршњих празника концертом у Храму Светог Саве у Београду, гдје ћемо бити учесници васкршењег концерта који се одржава уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја. Хор жСрбадијаж биће једини хор из Републике Српске на овом концерту”, каже Чукић.

Он је додао да ће обиљежавање јубилеја бити настављено свечаним цјеловечерњим концертом, којим ће уједно бити отворен овогодишњи фестивал “Мајске музичке свечаности”.

“Концерт ће бити одржан 8. маја са почетком у 20.00 часова у бијељинском Центру за културу. Заједно са хором жСрбадијаж наступиће и истоимени дјечији хор, а дириговаће Десанка Тракиловић и Јелена Милићевић Тракиловић”, најавио је Чукић.

У ревијалном дијелу фестивала биће одржана три концерта, и то 9. маја Дјечијег хора “Србадија”, 10. маја фолклорних ансамбала Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Брчко и СПКД-а “Просвјета” Лопаре, а 11. маја, након проглашења резултата, Мјешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, Умјетничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”, у сарадњи са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Када је ријеч о такмичарском програму, у суботу, 11. маја, биће одржано такмичење у категоријама дјечији, женски хорови, фолклор, вокални и вокално-инструментални ансамбли, а у недјељу, 12. маја, такмичење у категоријама православна духовна музика, мјешовити хорови и мјешовити камерни хорови, као и такмичење соло пјевача.

На крају оба такмичарска дана предвиђено је проглашење резултата и концерт побједничких хорова по категоријама.

Хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” Бијељина ове године се одржава 18. пут, а улаз на све фестивалске садржаје је слободан. “Мајске музичке свечаности” су у протеклих 17 година окупиле више од 500 хорова и 25.000 хорских пјевача из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Украјине, Аустрије, Њемачке, Грчке, Мађарске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана