Хор свештеника Епархије бањалучке: Појањем обогаћују духовни живот и чувају традицију

Анита Јанковић Речевић
Хор свештеника Епархије бањалучке: Појањем обогаћују духовни живот и чувају традицију

Хор свештеника Епархије бањалучке, са традицијом дужом од три деценије, извођењем духовних и патриотских пјесама настоји да очува музику од заборава.

Основан је 1987. године на иницијативу протојереја-ставрофора Ратка Радујковића. Свештеници су наступали све до почетка деведесетих година прошлога вијека када је ратни вихор прекинуо рад многих културних друштава.

Благословом његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема хор је обновљен 2008. године, када је поново почео са радом. Тренутно окупља 20 чланова, свештеника и ђакона Епархије бањалучке, а из године у годину све је више интересаната који се желе прикључити овој пјевачкој групи. 

Члан и солиста овог хора протођакон Радојица Жагран каже да је члан овог хора од поновног оснивања 2008. године, те да му појање у његовим редовима обогаћује духовни живот. 

- Садржај пјесама на нашем репертоару је духовног и националног карактера, а углавном изводимо дјела руских и српских аутора – каже Жагран.

Неке од најупечатљивијих композиција, које са уживањем пјевају, су "То Бог вели",  "Величаније Светом Сави" , "Ој, Србијо", "Тамо далеко" и химна "Боже правде".

- Убрзано се припремамо за наступ поводом обиљежавања културних дана Владе Милошевића, који ће бити одржан 30. априла у бањалучком Културном центру Бански двор - рекао је Жагран истакавши да хористи имају у плану да ускоро на компакт диску сниме комплетну литургију.

Диригент овог хора Немања Савић напомиње да су крајем марта представљени први објављени компакт дискови Хора свештеника Епархије бањалучке, на којима је 15 композиција, 12 духовног садржаја и три патриотске.

Снимање је обављено крајем прошле године у студију Радија Републике Српске, а ријеч је о два компакт диска.

- Дискови су објављени из жеље чланова хора да се забиљежи дио репертоара извођеног посљедњих година на светосавским академијама, хорским сусретима и другим манифестацијама.  Снимљен је и у част десет година обновљеног рада хора - рекао је Савић и најавио снимање спотова за ове композиције.

Напомиње да су свештеници у првим годинама након поновног окупљања наступали само на традиционалној бањалучкој Светосавској академији која се одржава 27. јануара, док данас своје пјевачко умијеће представљају пред много широм публиком.

- Захваљујући добром репертоару, последњих година Хор свештеника наступа и на разним другим манифестацијама у Бањалуци попут "Бањалучких хорских сусрета" и "У сусрет Спасовдану". Имали смо и наступе у Градишци, Лакташима и Приједору - рекао је Савић додајући да се припремају и за празник Спасовдан, када ће наступити испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана