Etno-grupa Iva - Bez očuvanja kulture, pjesme i igre nema opstanka naroda

Milanka Mitrić
Etno-grupa Iva - Bez očuvanja kulture, pjesme i igre nema opstanka naroda

Banjaluka - Bez očuvanja kulture, jezika, pisma, pesme i igre nema ni opstanka identiteta ni postojanja jednog naroda. Uostalom, sveti Simeon Mirotočivi u svom zaveštanju srpskome narodu upozorava: "Nije zlo, čedo moje, čuti i znati tuđu pjesmu. Zlo je zaboraviti i ne znati svoju. Teško onome ko svoju pjesmu ne pjeva."

Rekao je ovo za "Glas Srpske" profesor Saša Pavlović, umjetnički rukovodilac etno-grupe "Iva", koja uskoro proslavlja jubilej - petnaest godina postojanja.

Pored pomenutog, obilježavaju i jubilej - deset godina uspješno realizovanih projekata sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS u borbi za očuvanje tradicionalne duhovne i narodne muzike i u borbi za decentralizaciju kulture na prostoru Republike Srpske.

Tokom protekle godine nastupali su u mnogim krajevima države i u susjednim zemljama u regionu. Kao čuvari tradicionalne narodne i duhovne muzike bili su izuzetno angažovani i u obilježavanju brojnih praznika koje proslavlja Srpska pravoslavna crkva.

- Nakon uspešno završenog projekta "Muzički karavan 2018 +" koji su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, AMUS i grad Doboj, etno-grupa "Iva" je pozvana da učestvuje u realizaciji božićnih i svetosavskih akademija. Održani su koncerti u tri eparhije, Zvorničko-tuzlanskoj, Gornjokarlovačkoj i Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i u šest parohija - rekao je Pavlović.

Kada je riječ o nastupima, nakon petnaest godina, božićni koncert je prvi put održan u Zenici, a grupa je nastupila u Konjicu (svečani Božićni koncert), Pelagićevu (tradicionalno Svetosavsko veče, Karlovcu (Svečana svetosavska akademija), Rijeci (Svetosavska akademija), Tuzli (Svetosavska akademija).

- Saznanje da treba da nastupamo u gradovima u kojima dugo nije bila održana pravoslavna duhovna akademija kod članova "Ive" je izazivala veliko uzbuđenje i odgovornost. Pozitivna atmosfera, snažne emocije i duhovnost ispunjavali su koncertne dvorane u kojima smo održali nastupe. Bratski zagrljaji, srdačnost i izuzetna gostoprimljivost domaćina bila je sveprisutna od trenutka dolaska pa sve do ispraćaja ansambla. Mora se istaći da su, osim srpskih domaćina, i predstavnici lokalne vlasti i pripadnici drugih konfesija bili oduševljeni srpskim muzičkim blagom i "Ivinom" interpretacijom - kazao je Pavlović.

Kad je riječ o očuvanju ovakve muzike, Pavlović ističe da je važno da svi zajedno treba da uvide značaj  ulaganja u kulturu i čuvanje tradicionalnih kulturnih vrijednosti.

- Potrebno je da država, privrednici i sam narod ozbiljno shvate potrebu ulaganja u kulturu i očuvanje tradicionalnih kulturnih vrednosti. Dakle, umesto da se "bijemo u prsa da smo Srbi", uzmimo svi aktivno učešće u očuvanju duhovnih, tradicionalnih i umetničkih vrednosti našega naroda i pomozimo profesionalnim i amaterskim čuvarima kulturne baštine da istraju na tom putu. Kultura nema cenu - objasnio je Pavlović.

Dodao je i to da će etno-grupa "Iva" ove godine održati veći broj koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i da je u pripremi album.

- Svakako, jedan od prioriteta je i objavljivanje drugog albuma koji već više od šest meseci čeka da ugleda svetlost dana. Posle promocije albuma u planu je i snimanje spotova. Našu publiku na novom albumu očekuju kompozicije tradicionalne muzike u kojima je još više prisutan uticaj drugih muzičkih žanrova - naveo je Pavlović.

Sastav grupe

Navedene koncerte grupe "Iva" izvodili su: prof. Saša Pavlović (umjetnički rukovodilac, klavijature), Žaklina Gligorić (vokal), Marijana Simić (vokal), Lejla Handukić (vokal), Dajana Desnica (vokal), Neda Livazović (vokal), Stojana Marjanović (violina, vokal), Igor Jović (električna gitara), Dejan Đurković (bas gitara), Milan Kosić (perkusije), Saša Ristić (bubanj) i Branislav Vidović (bas gitara).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana