Džez nije samo umjetnost, već i nauka

Danko Kuzmanović
Džez nije samo umjetnost, već i nauka

Banjaluka - Najbitnije je govoriti džez jezikom. Dakle, onim koji se uči u školi, što se uči sa snimaka. Džez nije samo umetnost, već i nauka. Prvi element je dobro baratati džez sistemom, improvizacijom, znati kako i šta svirati, a onda dolazi umetnost, dolazi ono što čujemo i ono što ne može da se zapiše u knjigama. Kada se spoje te dve stvari dobija se pravi koktel i pravi džez.

 

 

 

Kazao je ovo lider “Dimitrije Vasiljević Njujork kvarteta” nakon koncerta koji je održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Ovaj koncert je realizovan nakon nekoliko izuzetnih koncerata na džez festivalu u Valjevu i u Beogradu na sceni Kolarčeve zadužbine.

Kvartet čine kompozitor i pijanista Dimitrije Vasiljević (Srbija/SAD), gitarista Rikardo Grili (Brazil/SAD), kontrabasista Ben Tiberio (SAD) i bubnjar Rafael Panijer (Francuska/SAD).

- Svi dolazimo iz različitih krajeva sveta, iako svi sviramo u Njujorku i živimo u Americi. Zajedno sviramo već godinu dana, međutim “Dimitrije Vasiljević kvartet” postoji već sedam ili osam godina, ali u različitim sastavima. Sada smo prvi put došli u Banjaluku kao bend, a na ovoj turneji koja je u stvari moja turneja sviranja u ovim krajevima prvi put nakon dvanaest godina - kazao je Vasiljević.

Repertoar i izvođenje pjesama uživo je zanimljivo zbog muzičara koji donose uticaje iz svojih kultura.

-  Repertoar se zasniva isključivo na mojoj autorskoj muzici, koju bih opisao stilski kao mešavinu modernog njujorškog džeza, evropske klasike i tradicionalne srpske muzike. Naravno, svaki od članova kvarteta, baš zato što dolaze iz različitih krajeva sveta, donosi i unosi u ovaj kvartet muzičke uticaje iz svoje kulture, što mislim da samo obogaćuje muziku - rekao je Vasiljević.

Vasiljević je objasnio šta je to toliko atraktivno u spajanju folklorne, tradicionalne muzike i džeza.

- Džez je, sam po sebi folklorna muzika američkih crnaca koji su nekad početkom prošlog veka došli iz Afrike. Doneli su sa sobom svoj folklor koji se onda sudario sa evropskim nasljeđem, koje se tu takođe našlo. Najpre u Luizijani, u Nju Orleansu, a zatim i u drugim delovima Amerike. Tako da spajanje folklorne muzike i džeza danas čini jedan rezultat postajanja džeza umetničkom muzikom koja ima slobodan izraz i koju svaki džez umetnik može da prilagodi sebi i da na neki način prikaže publici kao sopstvenu ekspresiju - objasnio je Vasiljević.

Koncert je realizovan u organizaciji Banskog dvora Kulturnog centra i dio je zvaničnog programa manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

“Druga žena” u NPRS

Turneja i album

 

Vasiljević je otkrio da sljedeći album izlazi za godinu dana, i da je u planu još jedna evropska turneja.

- Intenzivno nastupamo u Njujorku. To nam je neka vrsta kuće, odnosno baze, iako ja živim u Nju Orleansu. Sada smo prvi put došli u Evropu u ovom sastavu, a u buduće ćemo nastaviti da sviramo po Americi, ali planiramo i snimanje novog albuma sledeće godine u proleće, i malo širu evropsku turneju idućeg leta - naveo je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana