Džez ima publiku u Banjaluci

Milanka Mitrić
Džez ima publiku u Banjaluci

Banjaluka - Nastupom džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića u Banskom dvoru Kulturnom centru otvoren je “Intime Jazz Fest”.

U prepunoj koncertnoj sali publika je aplauzima propratila izlivanje emocija na dirke klavira i maestralno izvođenje divnih i snažnih kompozicija. Zulfikarpašić je za banjalučku publiku izveo neke od svojih najpoznatijih kompozicija i numera sa novih albuma, među kojima su “Full Half Moon”, “Sweet Shelter of mine“ i “Hometown”. Na repertoaru se našla i poznata kompozicija Djuka Elingtona napisana 1948. godine “On a turquoise cloud”.

Bojan Zulfikarpašić je kazao da mu je zaista drago što ima priliku da prvi put samostalno nastupa u Banjaluci. Ovaj džez pijanista iza sebe ima višedecenijsku karijeru i nekoliko hiljada koncerata širom svijeta.

- Inspiracija se nalazi u upoznavanju ljudi. To je nešto od čega zavisi kvalitet nastupa - rekao je Zulfikarpašić.

Ljubav prema muzici njeguje od djetinjstva. Njegovi počeci su vezani za klasiku i rok.

- Godinama sam razvijao te obe strane, klasiku i rok, te je bilo logično da se nađem u džezu koji popunjava taj prostor između klasike i roka - kazao je Zulfikarpašić.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović objasnio je samu ideju za nastanak festivala i iskazao zadovoljstvo što će ovakav festival okupiti značajna imena iz svijeta džez muzike.

- “Jazz Fest” je zamišljen kao kamerni festival džez muzike, a to znači da je fokusiran na vrhunske džez soliste. To su sastavi koji najbolje zvuče u našoj koncertnoj dvorani. Ove godine smo se fokusirali na vrhunske džez pijaniste. Imamo veliku čast i privilegiju da nam festival otvori takav džez pijanista kao što je Bojan Zulfikarpašić - naglasio je Matović.

Dodao je i to da je ovaj festival ostvario želju i namjeru da nakon festivala “Jesenja sonata” publika dobije i priliku da čuje poznata džez imena u Banjaluci.

- Banjaluka je uvijek imala publiku, pogotovo džez publiku, i ovo je nešto što nam je zaista nedostajalo. Svi fanovi džeza moći će da uživaju bar jednom godišnje četiri dana u festivalu džez muzike - objasnio je Matović.

Nakon nastupa u koncertnoj sali Banskog dvora, publika je imala priliku da se druži sa Zulfikarpašićem i poznatim banjalučkim sastavom “Combine Quartet” u prostorijama “Siti paba”. Ovakva druženja i džem-sešni biće održavani i narednih dana, nakon predviđenih nastupa Vasila Hadžimanova, Matije Dedića, Marije Šestić i sastava “Majamistiy trio”.

Festival traje do utorka.

 

Danas na programu

 

Koncertna sala

 

Matija Dedić (klavir) i Marija Šestić (vokal), - 20 časova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana