Дани Владе С. Милошевића освијетлили ноте гудачких квартета

Наташа Лазукић
Дани Владе С. Милошевића освијетлили ноте гудачких квартета

Бањалука - Концертом "Вече Владе С. Милошевића - гудачки квартети" и промоцијом нотних и аудио записа гудачких квартета отворени су "Дани Владе С. Милошевића" који ће трајати од 10. до 30. априла.

Ријеч је о заједничким подухвату Академије умјетности, Музиколошког друштва Републике Српске и Радио-телевизије Републике Српске. Циљ приређивача нотних и аудио издања је очување од заборава свих дјела Владе Милошевића и могућност да буду представљени свуда у свијету.

- Радећи неуморно и црпећи инспирацију са извора традиционалних музичких вриједности, Милошевић је стварао музику ослобођену опасне безличности. Дао нам је трајни задатак који обавезује све нас, посебно поштоваоце његовог дјела, да користимо сваку прилику и дамо свој допринос стваралаштву овог вриједног музичког педагога нимало скромног опуса вјерујући да ће се уложени труд исплатити - рекао је проф. др Милорад Кењаловић.

Умјетност се не своди само на свирање и репродукцију нота, она обухвата много шири контекст и све што се дешава око нас.

- Драго ми је што нас је окупио музички бард Владо Милошевић на свој 117. рођендан јер није случајно изабран 10. април за промоцију његових дела. Драго нам је што у овом свечарском амбијенту почињемо и прославу јубилеја, двадесет година Академије умјетности у Бањалуци, петнаест година Музиколошког друштва и деветнаест година "Дана Владе С. Милошевића". Домаћинима и композитору који нас гледа са висина смо донели најлепши поклон, а то су штампане музикалије и носачи звука - рекао је проф. мр Саша Павловић.

Програм манифестације од 10. до 30. априла обухвата више од 20 догађаја који представљају рад и стваралаштво Владе Милошевића, као и рад бањалучке Академије умјетности која је отворена за озбиљне стваралачке пројекте.

Идући трагом Владе Милошевића

- Настојимо да освијетлимо рад Владе Милошевића. Он је још у своје вријеме био свјестан шта значи народну пјесму и игру сачувати од заборава, а ми данас идемо његовим трагом. Јако смо поносни на нотна и звучна издања која смо забиљежили и желимо да скренемо пажњу на оно што смо заједничким снагама урадили - рекла је декан Академије умјетности Санда Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана