Zlatna sova: Prva nagrada za Dragana Tepavčevića i roman “Zna li ko engleski”

Srna
Zlatna sova: Prva nagrada za Dragana Tepavčevića i roman “Zna li ko engleski”

Roman “Zna li ko engleski” autora Dragana Tepavčevića iz Australije osvojio je prvu nagradu na konkursu za najbolji neobjavljeni roman Zlatna sova, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Drugom nagradom nagrađen je roman “Nek se zvezde iskradu i noć krene” autora Veroslava Rančića iz Beograda, dok je treća nagrada otišla autoru Čedomiru Ljubičiću iz Beograda za roman “Sjaj južnog krsta”.

Predsjednik žirija za konkurs “Zlatna sova” Sanja Macura istakla je da se roman “Zna li ko engleski” kod sva tri člana žirija već prilikom prvog čitanja izdvojio od svih ostalih rukopisa.

“U njemu autor pokazuje kako je moguće uklopiti i međusobno preplesti teme egzila, rata, istorije porodice, ljubavi i prijateljstva u čvrsto, zanimljivo, dinamično i emotivno literarno tkanje”, rekla je Macura novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da ovaj rukopis predstavlja čitateljsko zadovoljstvo kako fabulom i sižeom, strukturom, bogatstvom likova, tako i sposobnošću autora da sažme riječi a rasprostre misli, tako i bogatstvom jezika i jezičkog izraza.

Macura je napomenula i da je ovo prvi put da je autor dva puta nagrađen na ovom konkursu, jer je Tepavčević prije nekoliko godina na ovom konkursu nagrađen drugom nagradom za roman “Grad za nezbrinutu djecu”.

Govoreći o romanima koji su se prijavili na konkurs, Macura je rekla da su autori rukopisa posegnuli za različitim temama i stilovima pisanja.

“Pojedini autori su uzeli važne istorijske i aktuelne teme, ali nisu bili dorasli njihovoj transformaciji u književnoumjetnički tekst, pa su ti rukopisi poprimili izgled hronika ili nizanja događaja i likova bez njihovog znatnijeg plastičnog oblikovanja”, rekla je Macura.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović rekao je da je ovaj konkurs prilika da se talentovanim stvaraocima omogući da se njihova djela nađu među najboljima.

“Na konkurs je stiglo 48 rukopisa, a između šest koji su ušli u uži izbor odlučivale su nijanse”, rekao je Ristović.

Prema njegovim riječima, za šest godina koliko konkurs traje, na adresu Zavoda pristiglo je više od 500 rukopisa, iz šest evropskih zemalja i nekoliko prekookeanskih.

Prva nagrada za najbolji neobjavljeni roman je 5.000 KM i 1.000 štampanih primjeraka tiraža, druga nagrada je 1.000 KM i 500 komada tiraža, dok je treća nagrada 500 KM i 500 komada tiraža.

Osim novčane nagrade, autorima pripada i po 100 komada primjeraka iz tiraža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana