Златна сова: Прва награда за Драгана Тепавчевића и роман “Зна ли ко енглески”

Срна
Златна сова: Прва награда за Драгана Тепавчевића и роман “Зна ли ко енглески”

Роман “Зна ли ко енглески” аутора Драгана Тепавчевића из Аустралије освојио је прву награду на конкурсу за најбољи необјављени роман Златна сова, коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Другом наградом награђен је роман “Нек се звезде искраду и ноћ крене” аутора Верослава Ранчића из Београда, док је трећа награда отишла аутору Чедомиру Љубичићу из Београда за роман “Сјај јужног крста”.

Предсједник жирија за конкурс “Златна сова” Сања Мацура истакла је да се роман “Зна ли ко енглески” код сва три члана жирија већ приликом првог читања издвојио од свих осталих рукописа.

“У њему аутор показује како је могуће уклопити и међусобно преплести теме егзила, рата, историје породице, љубави и пријатељства у чврсто, занимљиво, динамично и емотивно литерарно ткање”, рекла је Мацура новинарима у Бањалуци.

Она је додала да овај рукопис представља читатељско задовољство како фабулом и сижеом, структуром, богатством ликова, тако и способношћу аутора да сажме ријечи а распростре мисли, тако и богатством језика и језичког израза.

Мацура је напоменула и да је ово први пут да је аутор два пута награђен на овом конкурсу, јер је Тепавчевић прије неколико година на овом конкурсу награђен другом наградом за роман “Град за незбринуту дјецу”.

Говорећи о романима који су се пријавили на конкурс, Мацура је рекла да су аутори рукописа посегнули за различитим темама и стиловима писања.

“Поједини аутори су узели важне историјске и актуелне теме, али нису били дорасли њиховој трансформацији у књижевноумјетнички текст, па су ти рукописи попримили изглед хроника или низања догађаја и ликова без њиховог знатнијег пластичног обликовања”, рекла је Мацура.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић рекао је да је овај конкурс прилика да се талентованим ствараоцима омогући да се њихова дјела нађу међу најбољима.

“На конкурс је стигло 48 рукописа, а између шест који су ушли у ужи избор одлучивале су нијансе”, рекао је Ристовић.

Према његовим ријечима, за шест година колико конкурс траје, на адресу Завода пристигло је више од 500 рукописа, из шест европских земаља и неколико прекоокеанских.

Прва награда за најбољи необјављени роман је 5.000 КМ и 1.000 штампаних примјерака тиража, друга награда је 1.000 КМ и 500 комада тиража, док је трећа награда 500 КМ и 500 комада тиража.

Осим новчане награде, ауторима припада и по 100 комада примјерака из тиража.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана