Врхунска поезија која и док опомиње ствара ужитак читања

Александра Маџар
Врхунска поезија која и док опомиње ствара ужитак читања

Бањалука - Они којима је рубрика култура најдража почетком октобра у нашем листу на “културним странама” могли су прочитати интервју са књижевницом Тањом Ступар-Трифуновић. Повод за разговор био је значајан.

Тања је за нову збирку “Размножавање домаћих животиња” добила награду “Милица Стојадиновић Српкиња”, коју додељује Завод за културу Војводине. Прије одласка у Војводину добре реакције збирка је изазвала и приликом првог сусрета са читаоцима на Интернационалном фестивалу књижевности “Боокстан” у Сарајеву, а коначно је дошао ред и на промоцију у Бањалуци. То би сигурно био још један повод за разговор са Тањом.

 

Иако је са добрим саговорницима и књижевницима разговор увијек драгоцјен, овај пут жељели смо чути шта људи из свијета књижевности мисле о Тањиној књизи. У сусрет промоцији 15. новембра у црвеном салону Банског двора Културног центра, а у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, које од свог настанка има јасан циљ, зближавање домаћих аутора са читаоцима, разговарали смо са уредницима Издавачке куће “Бајбук” из Сарајева, која је и објавила Тањину збирку, Фаруком Шехићем и Кристином Љевак, као и са предсједником жирија за поменуту награду, Зораном Ђерићем. Њихове одговоре везала је јасно видљива нит, Тања је поново доказала пјесничку аутентичност. То је објаснио и уредник Шехић.

- Најновијом књигом пјесама Тања Ступар-Трифуновић изнова доказује пјесничку аутентичност у БиХ и на простору који запрема један језик с више различитих назива. Ова књига утјеловљује Кафкину реченицу да књижевност треба бити сјекира која разбија лед на језеру које се налази у читаоцима - истакао је он.

Шехић сматра да њене најновије пјесме неће мазити читаоца, већ да ће му понудити њежну бруталност, гдје се пјесничка истина остварује дугим, наративним пјесмама.

- Цијела је књига прожета хербертовским духом игре и ироније, гдје се мијеша монотеизам са паганством и гдје су ликови из грчке митологије сурвани у блато и чамотињу наших данашњих живота. Митолошке јунакиње/јунаци су пољуђени и дата им је драж несавршености малог балканског човјека/човјечице, што производи ефекат тешке ироније пуне хумора. Ово је књига о женама наших простора, њиховој храбрости, њиховим свакодневним успонима и падовима. Један каталог женских судбина набијен мудрошћу неког ко трага за љубави, упркос неизбјежним поразима - нагласио је уредник.

Са стихом из једне Тањине пјесме у којем пише како ће свијет спасити чежња, сложила се и уредница Кристина Љевак, иако признаје да се понекад у оним мрачним странама дана пита има ли нам уопште спаса? На срећу из таквих мисли увијек је, како каже, евакуише спознаја о добрим људима и доброј књижевности.

- Ако нам спаса има, његови темељи су на људима попут Тање и књижевности којој она припада. А то је она књижевност која је и уточиште и путоказ ка друштвеном корективу, без ауторског затварања очију пред стварношћу и појања о птичицама и заласцима сунца. Иако нема птичица, има и код Тање животиња, видимо то и из наслова, само смо их, додајући им људске особине, онеплеменили, на исти начин којим смо обешчастили нашу реалност - казала је Љевакова.

Поезија Тање Ступар-Трифуновић и у посљедњој, већ награђеној збирци, као и у њеном цјелокупном опусу, сматра Кристина, потпуно кореспондира са стварношћу.

- У њеним стиховима срећемо обесправљене и немоћне, она нас подсјећа на обрнути систем вриједности, на прогон етике из институција којима би етика требало императив да буде... Али нису њени стихови ламенти над узалудности нашег постојања и жал за унапријед изгубљеним биткама, ово је у првом реду врхунска поезија, која и док опомиње ствара ужитак читања, захваљујући њеном дару, избрушеном стилу и животном искуству, које је увијек добар савезник у писању - закључила је она.

Пета пјесничка књига Тање Ступар-Трифуновић, према ријечима предсједника жирија за награду “Милица Стојадиновић Српкиња” Зорана Ђерића, неуобичајено обимна за пјесничку књигу (114 страница), садржи 53 углавном дуже и наративне пјесме.

- Оне су распоређене у шест циклуса, али су све прожете “нежном бруталношћу”, кроз коју се исказује песничка истина, на којој ауторка инсистира. У њој се меша монотеизам са паганством, а ликови из грчке митологије се спуштају у нашу нимало узвишену свакодневицу - казао је Ђерић.

Говорећи о збирци, цитирао је Јосифа Бродског, који је тврдио да “човек трага за љубављу, јер је његова љубав већа од њега самог”.

- Отуда је и његова потрага испуњена позитивним конотацијама, јер више није у питању само разочарење у митове, већ увиђање, па и прихватање свакодневице и ближњих. А живот је час нежан час груб, непредвидљив, као и стихови награђене песникиње Тање Ступар-Трифуновић - наглашава Ђерић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана