Уручене награде “Шушњар” и “ Слово Подгрмеча”

Срна
Уручене награде “Шушњар” и “ Слово Подгрмеча”

Оштра Лука - Начелник општине Оштра Лука Драган Станар уручио је вечерас, у оквиру 43. међународних књижевних сусрета “Шушњар 2018”, књижевну награду “Шушњар” Ранку Рисојевићу за цјелокупно пјесничко, прозно и есејистичко дјело, те награду “Слово Подгрмеча” студенткињи са Пала Миљани Орашанин за пјеснички првенац “Каже с Ружице”.

Књижевне награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча” додјељују се у оквиру обиљежавања сјећања на 5.500 убијених Срба, Рома и Јевреја у Другом свјетском рату на Илиндан 2. августа 1941. године у селу Крухари у општини Сански Мост.


“Овај јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина над Србима и Јеврејима представља најдостојанственији начин сјећања на жртве свирепо уморене само зато што су припадале другом народу”, нагласио је Станар.

Он је истакао да су ови књижевни сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

Станар је додао да ова манифестација посједује и изузетан културни квалитет, што су препознали и књижевници, и мјештани Оштре Луке.

Овогодишњи лауреат Ранко Рисојевић изјавио је Срни да је награда “Шушњар” значајна и због назива и због разлога организовања ове манифестације.

“Ја сам члан Асоцијације жЈасеновац-Доња Градинаж која се тим стратиштима бави на нов начин. Шушњар је једно од тих стратишта и веома је значајно и на овај начин, културом, скретати пажњу на њега, посебно због тога што је занемарено”, нагласио је Рисојевић.

Миљана Орашанин рекла је да њен пјеснички првенац “Каже с Ружице” говори о њеном завичају, Мокром код Пала.

“Ова награда као да затвара тај круг о завичају. Завичај носимо сви у себи цијелог живота”, истакла је ова двадесетједногодишња студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци која је рођена на Сокоцу.

Жири за додјелу књижевних награда у оквиру манифестације “Шушњар 2018” чинили су Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић.

У оквиру овогодишње књижевне манифестације “Шушњар” одржано је књижевно вече у којем су учествовали Боро Капетановић, Бећир Вуковић, Вера Хорват, Гојко Мандић, Драгана Крагуљ, Драго Врућинић, Здравко Кецман, Златко Јурић, Михајло Орловић, Наташа Врућинић, Недељко Бабић, Ристо Василевски, Сретен Видаковић, Сретен Вујковић, Жељко Галоња и Живојин Ракочевић.

Гости “Шушњара 2018” били су и завичајни писци, чланови Српског културног друштва “Петар Кочић” из Крања.

Организатор Међународних књижевних сусрета “Шушњар” је општина Оштра Лука, а покровитељ овогодишње манифестације је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Манифестација “Шушњар” дио је програма обиљежавања “Илинданских дана” у Оштрој Луци у оквиру којих ће сутра бити служен парастос жртвама у Другом свјетском рату на Шушњару у Санском Мосту и обиљежен Дан и крсна слава општине.

“Илиндански дани” биће завршени 5. августа “Грмечком коридом” која ће бити одржана 246. пут на Поповића брду код Оштре Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана