“Трубач фронта на Сочи” је крајишки “Рат и мир”

Миланка Митрић
“Трубач фронта на Сочи” је крајишки “Рат и мир”

Бањалука - Нови роман бањалучког књижевника Здравка Кецмана “Трубач фронта на Сочи” промовисан је у вијећници Банског двора Културног центра.

На промоцији су поред аутора учествовали Миљко Шиндић и Александра Чворовић.

Књижевница Александра Чворовић је представила лик и дјело Здравка Кецмана, те сам роман кроз дијелове рецензија које су писали Петар Арбутина и Миленко Стојичић.

Објаснила је да је Кецман створио једно заиста обимно и квалитетно дјело, које треба прочитати.

- Тако је лако пробити се кроз тај роман. Ту је душа нашег човјека и нешто нама блиско и познато. Као да гледате неку нашу серију, једва чекате да видите шта ће се десити - рекла је Чворовићева.

Писац Миљко Шиндић представио је Кецманово дјело и објаснио саму тему романа. По његовом мишљењу, ово двотомно дјело је приказ свега што ми доживљавамо, говоримо и предајемо другима.

- “Трубач фронта на Сочи” је сигурно његово најбоље дело. Књига која је наш крајишки “Рат и мир”. То је суштина књиге, гледано с почетка и са задње стране, то је време невремена, време градње и разградње, време живота и смрти, време победе и пораза. Један живот овога живота. Структура романа је стилогена. Роман почиње смрћу и завршава смрћу - казао је Шиндић.

У центру радње романа “Трубач фронта на Сочи” је прича о Јоји и Станки, те о стварању пруге од Приједора до Дрвара.

- Тежиште романа је Први свјетски рат и то највише Соча и Пјава. Роман је настајао од мојих младих година писања, али сам га писао посљедњих десетак година. Он је веома обиман, у два тома, преко 800 страница. Посебна идеја је да роман буде промовисан у старим жељезничким станицама из тог времена и почињемо са приједорском, па даље - рекао је Кецман.

Кецман је објаснио настајање романа, те инспирацију коју је проналазио у историји наших крајева.

- Трудио сам се да језик буде покретач малих и великих ствари. Да нигдје не буде досадна прича. Овај роман нисам планирао да напишем овако. Вријеме је кратких романа, са једноснажном идејом - објаснио је Кецман и додао да му је намјера била да на реалистичан начин прикаже дио завичаја.

Навео је и то да је користио мотив пруге и на бројним страницама претходних дјела на фантазмагоричан начин уткао реченице о мјестима које је у роману “Трубач фронта на Сочи” детаљно приказао и описао.

Из дјела

 

Ниче Срнетица! Настају потоци. Такорећи, преко ноћи населили су Увалу и Вучји до. И тако редом. Рибник и Врбљане. Млиништа за само неколико дана. А Усорци - они су се сасвим преобразили у велико насеље. На Оштрељу, Ото Штајнбајс осјећа се боље него у својој Баварској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана