Промовисана збирка “Приче из комшилука”: Надања, страхови и жеље преточени у ријечи

М. М.
Промовисана збирка “Приче из комшилука”: Надања, страхови и жеље преточени у ријечи

Бањалука - Представљање збирке “Приче из комшилука”, уприличено је у просторијама Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Окупљени аутори, чланови жирија и бројни посјетиоци, имали су прилику да уживају у читању појединих прича, али и да чују понешто о настанку збирке, од самих чланова жирија.

Овогодишње издање прича пристиглих на конкурс, који организује “Мондо”, друго по реду, сачињено је од 42 приче, које су изабрали чланови жирија Берислав Благојевић, Сандра Станић и Александра Савић.

- Да будем искрен, ја сам уживао у већини прочитаних прича, не само зато што су неке биле онако срцепарајуће или што биле добро написане, али нису имале оно нешто, него због тога што су те приче имале заиста потребу да изађу из тих људи који су их написали. Повод је била та потреба да то нешто изађе из људи, то су нека надања, неки страхови, неке жеље и заиста се код већине прича то осјети - рекао је књижевник Берислав Благојевић.

Побједничка прича “Сирена” је дјело Милке Колунџић. Чланица жирија, Александра Савић, објаснила је зашто је баш та прича одабрана, од око 170 које су прочитали.

- Мислим да је она аутентична, топла и сурова истовремено, написана изворним језиком, што је веома важно и у 800 карактера, нашла се прича и о тешком послу, и о новом времену и о женама са села, које желе обући радна одијела, о трпљењу и ћутању - казала Савићева.

Књига “Приче из комшилука” објављена је у издању “Имприматура”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана