Промоција књиге Александре Чворовић у Банском двору

Миланка Митрић
Промоција књиге Александре Чворовић у Банском двору

Бањалука - Књига за дјецу “Украла ме Шумбаба” је модерна бајка блиска схватањима савременог дјетета. Прича се првенствено бави тематиком преобликовања дјечијег бунта, насилничког понашања према дјеци и животињама. То је бајка о неваљалој дјевојчици, склоној малтретирању других, коју из сигурног и топлог кревета усред ноћи отима некаква чудна шумска креатура, чије је име Шумбаба.

Рекла је ово за “Глас Српске” књижевница Александра Чворовић о својој књизи “Украла ме Шумбаба” која ће бити промовисана у црвеном салону Банског двора Културног центра сутра у 12 часова.

- Стил приповиједања и језик је примјерен предшколском узрасту и нижим разредима основне школе (од пет до десет година). Бајка има и одређену васпитну улогу, едукативна је, усмјерава дијете на размишљање о сопственој одговорности и способностима. Настојала сам да малог читаоца усмјерим на хуманост и праве животне вриједности, да схвати колико је важно његовати племенитост, рад и несебичност. Прича комбинује познати свакодневни живот дјетета са сликама фантастичних бића и амбијената, тако ће се сусрести и са џиновском бебом, краљицом лутака, подземном пећином, вјетровитим коњем - казала је Чворовићева.

Ова књига за дјецу биће представљена на један специфичан начин, глумице ће дочарати ликове из књиге, а промоција ће бити употпуњена музичком пратњом.

- Поетски и приповједачки сензибилитет Александре Чворовић, у овој слици свијета умјетничке стварности, опсервира о многим егзистенцијаланим питањима. Језик бајке танано варира о тајнама, о природи пута, о сложеном појединачном, општем одрастању. Ивицама сна и јаве непредвидив је пут у стицању знања о себи и другима. Значајно је стално усавршавање у процесу васпитања, образовања, уз његовање племените несебичне љубави - забиљежила је је у рецензији ове књиге Ружица Комар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана