Предавање Коље Мићевића у АНУРС-у: “Божанствена комедија” захтијева вријеме

Данко Кузмановић
Предавање Коље Мићевића у АНУРС-у: “Божанствена комедија” захтијева вријеме

Бањалука - Овогодишњи добитник највећег градског признања - Кључа града са “Повељом почасни грађанин града Бањалуке”, познати писац и преводилац Коља Мићевић, одржао је предавање “Данте свуда око нас” у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић се на самом почетку присјетио пола вијека друговања са Кољом Мићевићем.

- Ми смо прва генерација послије Кољине генерације писаца и преводилаца у Бањалуци, ишчекивали повратак Коље Мићевића из свијета, из Београда, из Париза, јер је он долазио и нама доносио нове вијести о томе шта се то дешава у свијету, ко су ти писци који су актуелни, а посебно оно што је битно а то је шта је Коља у том тренутку преводио, то је тада била комплетна француска модерна - казао је Бјелошевић.

Мићевић је рекао да се о Дантеу мора дуго говорити и да он захтијева вријеме.

- Наслов који смо одабрали треба да послужи као полазна тачка за ово наше дружење, мада ја волим да говорим по пет или десет сати о Дантеу. “Комедија” захтева време. Она је сва у времену. Не можемо је прочитати на цик-цак. Ако је читамо, морамо бити поштени - рекао је Мићевић.

Осврнуо се и на своје прво предавање о Дантеу у Дјечијем позоришту РС.

- Данте у својој “Комедији” има много места у којима говори о детету. Данте кога ми замишљамо као страшног судију, човека који иде и дијели правду, то је потпуно погрешна слика. Данте је  дете које је залутало у шуму живота и без сусрета са разумом који је оличен у Вергилију, не би се снашао. Не би могао направити то велико иницијацијско путовање, спуштајући се до дна, као кроз  левак, а то је пакао, да би затим ишао горе, уз планину, то је чистилиште и најзад завршио горе у кругу, а то је рај. Та три царства су неопходна да би се схватило комплетно дело - објаснио је Мићевић.

Мићевић је повезао и мјесто предавања са Дантеом на интересантан начин.

- Реч “академија” ме доводи пред Дантеа. Академија је грчка, античка реч, али после средњег века, када је дошла нова цивилизација, у Фиренци је основана прва академија за уметност и науку. Дакле, у Дантеовом родном граду. Данте је већ двеста година био мртав, и није био сахрањен у Фиренци. У Фиренци је основана “Академија Фиорентина” која је занимљива и због тога што ју је основао Ђовани Барди, мецена умјетника и научника. Барди се звао и Фирентинац који се оженио с Беатриче Портинари, која је била и остала Дантеова опсесија, којој је посветио “Комедију” - навео је Мићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана