Pečat Brankovog kola u rukama četvoro laureata

Milanka Mitrić
Pečat Brankovog kola u rukama četvoro laureata

Sremski Karlovci - Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke”, koju dodjeljuje “Brankovo kolo” za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku objavljene u toku protekle godine, pripala je Bošku Suvajdžiću i Ivanu Laloviću za knjige izabranih pjesama i Jasni Milenović i Saši Nišaviću za nove samostalne zbirke pjesama.

Članovi žirija Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić ovu odluku su donijeli jednoglasno.

U obrazloženju je navedeno zašto su nagrade dodijelili pomenutim autorima. Boško Suvajdžić iz Draginja je nagrađen za  knjigu “Napravi vazduh”, koja na svojevrstan način prikazuje perspektivu njegovog dosadašnjeg rada.

- Izbor pesama pokazuje raskošnu lepezu majstorstva na planu slobodnog i vezanog stiha. Ovaj izbor poezije pripada, nesumnjivo, redu posve osobenih pesničkih kolekcija na savremenoj srpskoj književnoj sceni - objasnio je žiri.

Pjesnik Ivan Lalović nagrađen je za zbirku “Slovenska figura”, u kojoj su objedinjene pjesme iz njegovih dvanaest dosadašnjih knjiga.

- Ovaj pesnik pripada liniji srpske lirike koja u svoje vertikale unosi manje ili više prikriveno boemsko raspoloženje sveta. Naspram pesnika sa “glavom na panju”, Lalović uključuje izvesni racio u vaspostavljanju “ukletog pevanja” i ne dopušta da njegov stih preleti u patetično metaforisanje i time uništi serioznu galantnost stilsko-jezičkog izraza - naveo je žiri.

Žiri je prepoznao i nagradio osvježenje pjesničke pozornice u pjesmama iz zbirke “Ples Lepenskog vira” Jasne Milenović iz Novog Sada.

- To su soneti sa fusnotama koje pojašnjavaju poziciju pesnikinje pri odluci da opeva Lepenski vir. Ona pesničkim jezikom dešifruje kamene belutke sa tajanstvenim znacima nepoznatog pisma i zagonetnih poruka. Suočavajući se sa prizorima iz detinjstva, ona otkriva tragove predaka koji su pre tri veka sa Kosova i Metohije pristigli u mesto Belobreška u današnjoj Rumuniji - naglasio je žiri.

Pjesnik Saša Nišavić iz Bijelog Polja nagrađen je za zbirku pjesama “Zaboravljeni dečak”. Kako je navedeno, ova knjiga je živa lirska tvorevina, sa snažnim poetskim ključem.

 - Pod neskrivenim uticajem Novice Tadića, ovaj pesnik uspeva da izgradi sopstvenu poetiku koju zasniva na sažimanju jezičkih rešenja i otkrićima vezanim za detinjstvo i veru, zaumni i aktuelni svet. Pojedine pesme iz ove knjige izazivaju zadivljujuća čitalačka prenuća i iznenadne slike imaginacije i doživljaja - dodao je žiri.

Nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke” 1967. godine osnovao je studentski list “Indeks” u Novom Sadu. Te godine proglašeno je osam laureata: Rajko Petrov Nogo, Branko Bošnjak, Radomir Mićunović, Petko Vojnić-Purčar, Karolj Jung, Milorad Milenković Šum, Zvonimir Husić i Tito Bilopavlović.

Uručenje priznanja

Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” novim laureatima svečano će biti uručena 15. marta na “Prolećnim Brankovim danima 2019”. godine, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana