Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu 21.10.2018 22:20 | Srna

Beograd - Akademik Matija Bećković večeras je otvorio 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji će trajati do 28. oktobra.

Bećković je istakao da je ovaj sajam najvoljeniji na svijetu i "crveno slovo u kalendaru srpske kulture".

Prema njegovim riječima, beogradski Sajam je poseban i po tome što je nemoguće razočarati se u njega, da je duhovna svojina čitalačkog naroda i da mu je niko ne bi smio oduzeti.

Bećković je naglasio da je ovaj sajam i jedno od rijetkih mjesta bez "pokondirenog i lažnog elitizma".

"Neka ga niko ne prisvaja i ne upisuje u svoj posed kako nikada ne bi postao hotel sa pet zvezdica", sugerisao je Bećković.

On je napomenuo da godinama knjigu sa svih ekrana proglašavaju anarhizmom i zamjenjuju novim, modernijim oružjima.

"U vreme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje", naglasio je akademik Bećković.

On je ocijenio da je Sajam bez čitalaca kao crkva bez vjernika, a da u Srbiji, kako se čini, nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini.

"Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu, ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige", rekao je Bećković.

Bećković je dodao da je na slavi najuvaženiji počasni gost, a da je ove godine tu čast i radost Srbiji ukazala Kraljevina Maroko.

Pisac i istoričar iz Maroka Abdulah Busuf zahvalio je Srbiji što je izabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju za počasnog gosta Sajma i naglasio da će to bez sumnje značiti veliku podršku za razvoj dvije kulture i dvije zemlje.

On je naglasio da srpsko i marokansko društvo imaju istu karakteristiku, a to je otvorenost i prihvatanje drugog.

Busuf je najavio da će se Maroko predstaviti sa više od 1.000 naslova.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, ministari kulture Rusije i Maroka Vladimir Medinski i Mohamed El Araž kao i brojni predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, kulturni i javni radnici i građani.

U sedam sajamskih dana čitalačkoj publici će biti predstavljeno 1.000 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Slogan ovogodišnjeg Sajma je "Radost čitanja", koji je odabran sa namjerom da se u vrijeme digitalne civilizacije i krize knjige ukaže na vrijednost onog što je napisano.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica